7 неща, които никога не трябва да казваме на бившия си

  от Миглена Кючукова, консултант по успешни връзки

Защо реагираме по различен начин на нещата, които нашите партньори казват, отколкото ако същото нещо ни го кажат приятели или познати? Когато нашите приятели ни ни говорят, ние сме склонни да се плъзгаме по повърхността на думите им. Но когато сме във връзка с някого, силните емоции, които изпитваме, могат да ни накарат да анализираме всяка дума и да намираме значение, което нашият партньор не е вложил в тях и дори не си е и помислял.

Когато сме разделени с партньора си, емоционалните залози стават още по-високи. Всяка дума, която обменяме е изпълнена с чувство и може да накара и двама ви да летите на крилата на щастието или да изпаднете в неконтролируема ярост.

За да върнете бившият си партньор обратно при вас, трябва да намерите точните думи.

Но какво да кажем за обратното? Наясно ли сте с  тези неща, които никога, никога, никога не трябва да казвате, ако искате да спечелите сърцето му/й отново?

След като прочетат статията някои от вас могат да си помислят: "О, Боже, аз казах всички тези неща, те никога няма да се върнат обратно".

НЕ СЕ ПАНИКЬОСВАЙТЕ! Да поправите нещата все още е възможно и аз ще ви кажа как точно да го направите.

Но, моля ви, да дадете  обещание пред себе си и то точно сега: "От този момент нататък аз никога, никога повече няма да казвам тези неща на бившия си партньор."

1. Липсваш ми  толкова много! Ако ти
    не се върнеш, аз ще направя ...

Това е нещо, което може да изглежда оправдано само в собствената ви глава. Някой ви причинява болка, така че просто трябва да го помолите да спре да го прави. А защо да не му покажете и последиците от неговите  действия.

Не забравяйте обаче, че имате цел: да накарате бившия да се върне. А гореспоменатият подход не помага по никакъв начин и под никаква форма на тази цел.

Винаги можете да заплашвате бившите си с каквото пожелаете... Можете да кажете: "Ако не се върнеш, аз никога няма да обичам отново" или "Аз винаги ще бъда самотен/а". В определени моменти това твърдение може да ви се струва вярно и да го чувствате точно така, но дали е добре да го изказвате на глас и то пред бившия си?!

Всичко, което бившият ви  чува  е: "Боли ме  и грешката е твоя". Дори да си мислите, че го казвате по хубав или романтичен начин, вие трупате цяла купчина от емоциии  върху него/ нея, оказвате натиск  и това няма да го/я накара да се върне. Това ще го/я прогони надалеч.

Можете да опитате и  по-различен подход като например: "Ако не се върнеш, аз ще продължавам да опитвам да променя нещата. Никога няма да се откажа." В определен момент това може да изразява истинските ви чувства или да се опитате по този начин да изразите своята преданост и любов, но дали той/тя ще разбере точно това?! Ще разбере по-скоро, че сте отчаяни и се вкопчвате. 

2. Всичко е по твоя вина!
Понякога наистина е трудно да се запази добрият тон, особено когато раздялата  е действително по негова/ нейна вина.

Може би вече знаете, че да сочите с пръст няма да помогне да спечелите бившия партньор отново, но нека спрем и разгледаме защо точно това е ужасно неправилна стратегия.

Вашите отношения са приключили за сега. Но това е добре, защото можете да започнете отначало и да изградите нови, много по-добри взаимоотношения с бившия.

Но ако все още сте на етап раздяла и говорите за вина, тогава все още сте твърде далеч от изграждането на нови отношения. Ако отново и отново преживявате миналото, това няма да накара бившия да се влюби във вас.

Представете си, ако отиде в автокъща и продавачът, вместо да ви предложи нова кола, просто продължи да говори за това, колко ужасен е стария ви автомобил. Това ще бъде доста отвратителна техника за продажби, нали? И все пак това доста добре представя усещането за това какво правите с разкопаването на стари, болезнени спомени отново и отново.

3. Хайде да си поговорим ...

По-горе споменах, че понякога думите могат да звучат различно, когато става въпрос за емоционално натоварени ситуации. Много е лесно на този етап  да накарате  бившия ви да се чувства като „затворник“,  ако не подбирате думите си внимателно.

Но дори и да сте внимателни в това, което казвате, ако го/я „ заливате с думи“, той/тя може да се почувства така, сякаш живее в клетка.

Разбирате ли какво имам предвид?

Пускате му съобщение на сутринта: "Хей, надявам се да имаш един прекрасен ден!" След това, по време на работа, пишете, за да го попитате как е и къде е. След това му изпращате  снимка на вашия обяд. След това го питате какво е намислил за по-късно и да му разказвате личните си планове в детайли. После го/я осведомявате в реално време какво правите вечерта без него/нея и дори детайлите като например: "Хммм, мисля да си взема душ". Тогава следва последно послание към него -  желаете приятни сънища. И целият процес започва отново на сутринта.

Дори и нищо да не ви каже, вие абсолютно задушавате, и ще го/я прогоните, ако продължавате да обстрелвате по този начин.

Ако сте  разделени, всеки от вас се нуждае от малко лично пространство, за да помисли за нещата, които са се случили и да постави своите емоции в ред. Той/тя не може да направи това, когато вие непрекъснато атакувате.

Нали  знаете, че има една стара поговорка: „Ако обичаш нещо, дай му свобода"?! Има толкова много истина в това.

Много е важно да дадете пространство на бившия партньор и да избегнете да го карате да се чувства в капан. 

4. Не измисляйте лъжи, че всичко, което правите без него е страхотно!
"Карах каяк с Бионсе, сега съм на уикенд с моята нова любов!" Всички знаем, че има значение да направите себе си съблазнителен/а и интересен/а, а може би дори да предизвикате малко ревност, ако искате да си върнете  любимия човек.

Все пак всичко трябва да се направи по много специфичен и деликатен начин. Това, което никога не трябва да правите, е просто да си измислите един куп неща за това колко страхотен е  живота ви с надеждата, че той/тя ще дотича обратно при вас. Причина номер едно е, че може да ви хване в лъжа и тогава вие ще изглеждате жалки.

Освен това има останал и елемент на отчаяние. Значи вие сте на едно страхотно парти , но спирате времето, за да  пишете на бившия си в 3 часа сутринта? Това означава, че без значение колко се забавлявате, вие все още мислите за него.

И защо въобще трябва да лъжете? Защо да се правите, че сте  добре? Защо не започнете действително да се забавлявате? Повярвайте ми, знам, че разбитото сърце може да унищожи вашия апетит за живот, но ако можете да намерите сили и  да се върнете в реалността  и да заемете мястото си в света, няма да се налага да лъжете,  че се  наслаждавате на живота си.

5. Искаш ли  да го направим  за последен път?
Понякога може да ви липсва бившия както по физически, така и по емоционални причини. Добре е, ако в двойката сте имали голяма сексуална химия.

Изкушението да има един последен път е непоносимо на моменти, но това рядко е добра идея. Ако физическата страна е всичко, което ви интересува, тогава наистина трябва да си зададете въпроса дали това ще е за последен път.

Да правите секс отново е много рисковано. Има шанс чувствата да надделеят след това, особено ако все още има никакви признаци за емоционална връзка. Интензивността на секса прави още по-трудна задачата да се справите с емоциите и да стигнете  до момента, в който вие двамата можете да бъдете отново заедно.

Ако възнамерявате да използвате секса като средство за договаряне, за да го/я накарате да говори с вас отново или да се върне обратно, моля, не го правете. Не правете секс с надеждата, че той/тя  ще започне отново  да говори с вас за евентуално общо бъдеще.

 


I'm in a dialog