Ако ви изневеряват…

От Милена Динкова, консултант по успешни връзки

 

Нека да анализариме защо човек се оказва в положението партньорът му да погледне настрани. Наричам тази роля в любовния триъгълник Грозното патенце, не защото хората, на които се изневерява, са непривлекателни. Всъщност има много случаи, в които красиви хора по общите стандарти биват напускани от партньорите си заради далеч не толкова привлекателни любовници.

Използвам „Грозното патенце”, не защото тези хора са такива, а защото се чувстват такива...

Да започнем с това, че, ако на вас ви изневеряват, вие може да не смятате, че имате нужда да работите върху себе си (като например да започнете терапия). Вероятно ви изглежда, че сте си „изрядни”... Все пак другият не е знаел какво иска или се е оказал безсърдечен, за да ви причини това. Струва ви се, че всичко се случва извън вас, без вие да имате някакво участие: просто партньорът ви е решил да го направи.

Но писхологическата истина е, че ако партньорът ви прави нещо, това говори много и за вас самите. По някакъв начин вие сте привлекли към живота си именно този (непочтен) човек, несъзнавано сте се „закачили”.

И ако искате оттук нататък да имате щастливи любовни отношения, трябва да погледнете към онова, което ви се случва и да си направите диагностика. Да предприемете някакви мерки, за да може „късметът” ви в любовта да се промени.

Всъщност онова, което се случва в живота ни, не е просто „съдба”, казвам го най-категорично. То си зависи изцяло от нас самите, само че не толкова от волята ни, колкото от дълбокото на психиката ни. Когато ви се случи изневяра, време е да погледнете именно в това дълбоко. А ето какво има вътре...

Така, както ние се отнасяме към себе си, така и другите ще се отнасят към нас

От моя професионален опит знам, че ако на човек му изневеряват, истинската причина е една единствена – този човек по някакъв начин има ниско самочувствие. На повърхността може да не изглежда така, защото самочувствието трябва да се разглежда в двата полюса – липса и свръхкомпенсация.

Какво означава това? При липсата на самочувствие човекът си знае, че е плах и неуверен. Той често мисли, че не е толкова добър като другите... Буквално дава на себе си ежедневни дози „психологическа отрова” като мисли, че това или онова не му е наред.

Свръхкомпенсацията прави така, че човек отвън изглежда много самоуверен - той постоянно дава вид, че е такъв. Един вид маска, която носи пред другите. Винаги се стреми да изпъкне, да е интересен и важен. И често наистина изглежда харизматичен. Но има един признак, които издава, че този мъж или жена няма истински добро мнение за себе си. Този човек, независимо дали си дава сам сметка за това или не, обича да се хвали.

Хвалбата е ясен знак, че липсва себеуважение... Не е хвалба, когато ви питат за работата ви, а вие казвате реални факти, които показват, че успявате в нея. Но е хвалба, когато отивате на парти и, без никой да ви пита, вие обяснявате какво работите, как сте получили едикаква си награда и с колко известни хора се познавате. Много хора го правят, но това е сигурен признак, че нещо в себеоценката не е наред.

Ако откриете у себе си склонност да се хвалите, в никакъв случай не бива да се „самобичувате”, напротив, току-що сте си направили точна диагностика, а това е ценно. Разбирате, че онова, което е под маската, е липсата на увереност в себе си. И е много вероятно тя да се прояви чрез изневяра във вашия любовен живот.

При изневярата откриваме един специфичен вид липса на самочувствие, а именно – сравняване с другите.

Когато гледате към хората около вас, особено към представителите на същия пол, вие често си казвате: ето, тя е по-красива от мен, защото е по-слаба, по-умна или по-чаровна... или какво ли още не. Ниското самочувстие винаги ще намери някакво качество у другите, за което да се „закачи”. И си мислите, че заради това качество мъжете със сигурност много повече ще харесват другата жена... Или пък при мъжете: той е по-успял от мен, има повече пари, по-хубава кола, затова жените трябва да му се лепят...

Човек прави тези сравнения несъзнавано. Ако някой има ниско самочувствие, на ден през ума му минават хиляди подценяващи мисли за себе си. Така че този тип сравняване може непрекъснато да е в главата ви, без вие дори да осъзнавате, че всеки момент се премервате спрямо другите.

Щом това мислене продължи известно време, се появява изневярата в живота на сравняващия се. Все пак това е, което той прави спрямо себе си – обезличава се, за сметка на някой друг. Така, както ние се отнасяме към себе си, така ще се отнасят и нашите партньори към нас. Това е закон! Каквото говорим за себе си във вътрешния си диалог, това ще говорят и другите за нас отвън. Ако си изневеряваме вътрешно, когато предпочитаме някой пред нас самите и партньорът ще започне да го прави.

Срещам много хора, които са симпатични, мили, почтени и въпреки това страдат непрекъснато във връзките си. Изглежда много несправедливо, защото те са добри партньори. Но знаете ли какво? Като ги опознаеш по-добре, се оказва, че не са добри партньори за себе си. Във вътрешния си диалог те си говорят грубо, оттам и техните близки хора ги третират зле.

Така че ако се сравнявате и обезличавате за сметка на други, ако не възхвалявате вътрешно уникалността и качествата си, вашият партньор в някакъв момент ще се „зарази” от вас и ще започне да се държи предателски. Дори не е нужно вие да му казвате на глас как се „самобичувате”. Всички ние сме свързани в дълбокото на психиката ни. Хората имат интуиция за това какво става вътре в нас. Често се казва, че другите са огледало. Когато ви се случи изневяра, огледалото показва, че не се отнасяте достатъчно мило към себе си. 

 

Ако искате да повишите увереността в себе си, препоръчваме ви индивидуалното ни консултиране

Мъжете обожават жени, които харесват себе си, повече детайли за това ще научите от електронната книга „49 стратегии за успех с мъжете и връзките”,  електронната брошура „Как да получим обич и уважение във връзката”

Ако имате изневяра в любовната си история, тази травма ще ви преследва. Ако сте жена, най-добрият начин да станете неустоима и единствена за партньорите си, това е тренинг-семинарът „Хармония с мъжа до теб”

 

Препарат, който ви помага да се чувствате по-добре спрямо себе си – Зелена енергия                                                                                                    

Ако искате да обучите мозъка си на по-здравословна честота, препоръчваме ви техниката "Потокът на любовта".


I'm in a dialog