Ако играете номера на мъжете, това може да се обърне срещу вас

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

Може би сте чували за някои от така наречените „правила" за срещи с мъже: не го заговаряй първа; не бъди мила с него; не флиртувай; не си вдигай телефона, когато той звъни; чакай три дни, преди да му сe обадиш; никога не приемай импровизирани покани; прави се на незаинтересована; не показвай, че го харесваш; не му давай да те държи за ръка до третата среща; не го запознавай със своите приятели, преди той да те запознае с неговите; ако той не е готов да се обвърже, когато ти си - зарежи го; никога не бъди приятелка с бившия и т.н.

Кой следва тези правила? И какъв тип мъже привлича към себе си жената, която ги спазва? Възможно ли е да поддържаш връзка на обич, когато разчиташ на такъв пресметлив подход и симулираш богат социален живот? Какво му е грешното на това да бъдеш приветлива, истинска, уязвима, действена жена от плът и кръв?

Всеки път, когато следваме нереалистични, непродуктивни и понякога направо глупави „правила", ние сами си организираме разочарованието, болката и чувствато за провал.

Ако това, което получавате от любовния си живот, е разочарование, болка и провал, тогава променете начина, по който подхождате към срещите и по който се свързвате с противоположния пол. Спрете да гледате на фазата на опознаването и ухажването като на игра или необходимо зло (по пътя към рая) и вместо това я вижте като начин да опознаете себе си.

Дайте си време да вникнете в дълбочината на характера си и да поработите върху нездравите модели, които сте усвоили в миналото си и които може би направляват изборите и действията ви! Предизвикайте себе си да направите някои от нещата, от които най-много се страхувате! Срещайте се с хора и им позволете да опознаят истинската ви същност! Приемете, че животът не винаги е справедлив (или поне на пръв поглед) и че нещата не винаги ще стават както вие искате, но това се случва на всички... Не се вземайте твърде насериозно и не очаквайте другите да бъдат перфектни! Бъдете гъвкави, спонтанни и се забавлявайте! Но най-важното бъдете такива, каквито сте!

Покажете, че сте достъпни, дружелюбни, заинтересовани и... интересни, интригуващи, добра компания. Накратко: че си заслужвате като партньорка.


Ако се интересувате от някой мъж, покажете му, че е така.

Ако искате да излезете с него, поканете го!

Ако някой мъж ви покани да излезете и вие искате да отидете, направете го.

Ако през това време сте заета, не ходете! Предложете друго време.

Ако не го харесвате, кажете му го тактично.

Ако наистина го харесвате, но връзката ви не е така „гореща", както ви се иска, направете нещо по въпроса!

Ако нещо във връзката ви тревожи, говорете с него по въпроса.

Ако връзката се разпада, опитайте да я спасите.

Ако той се чувства притиснат, задушен или иска малко свободно пространство, дайте му го, без да се обиждате.

Ако го обичате и искате втори шанс, дайте шанс на любовта.

Ако не чувствате, че той е човекът за вас или пък че връзката е отровна, прекратете я.

В случай че искате да играете игрички, разбира се, можете да продължите да играете. Но тогава не се оплаквайте, че мъжете, които привличате правят същото, което и вие. По мое мнение, ако двама души искат да играят игрички един с друг, значи те се заслужават взаимно... И без сълзи!


I'm in a dialog