Дали бракът е необходим - едно мнение...

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

Тук по-скоро бихме се изказали в полза на брака, макар и с много уговорки, тъй като не препоръчваме той да се случва в ранна възраст. Човек трябва да познава много добре себе си, за да може да бъде добър брачен партньор - да умее да дава и да получава. В днешно време това рядко се научава преди 30, даже бих казала преди 35-годишна възраст.

И все пак категорично съветваме в полза на брака, защото статистиките показват, че той има 30 процента повече шансове да оцелее, отколкото съжителството без брак. Като цяло връзките без брак, дори да продължават години наред, в края на краищата не издържат.

Защо е така? Защото човешката душа има нужда от ритуали. Ние си мислим, че може с лека ръка да отмахнем ритуала и пак да получим същото, но не се получава на практика, защото в дълбочината си нашата психика разбира само от символика. Когато липсва съответния ритуал, тя не може да премине адекватно от един период в друг. Затова ритуали в човешката история е имало и продължава да има. Не случайно има ритуал при преминаването от юношеството в зрелия живот. В нашия западен свят такава церемония е абитуриентският бал. Всички племенни култури имат така наречения ритуал на инициация, в който на момчетата и момичетата на прага да станат възрастни се поставя някакво предизвикателство. Думата "инициация" означава "започвам". И символизира началото на един нов период, навлизане в различен начин на живот. Навсякъде по света, независимо колко куртурите са отдалечени географски и различни като мислене, съществуват ритуали. И при всяка човешка общност има ритуал за встъпване в брак. Защото той обозначава – дотук беше свободният живот, оттук нататък започва нещо различно. Правилата на играта са други. И това помага на психиката по-лесно да се адаптира.

Бракът, разбира се, е въпрос на избор. Нямаме намерение да го идеализираме. Не казваме, че няма хора, които не могат да бъдат заедно без подпис. Както и разбира се е вярно, че много мъже и жени са крайно нещастни в брака си. Щастието след подписа зависи много от зрелостта на двамата и доколко любовните проблеми, за които говорим в тази книга, са разрешени при тях. Определя се на практика от това доколко партньорите могат да се справят с всички несъзнателни препъникамъчета пред обвързаната си любов.

 

Ако искате да се подготвите психически за един добър брак, препоръчваме ви индивидуалното ни консултиране

Ако искате да бъдете обожавана съпруга, повече за това ще научите от електронната книга „49 стратегии за успех с мъжете и връзките”,  електронната брошура „Как да получим обич и уважение във връзката”, тренинг-семинара „Хармония с мъжа до теб”

 

Препарат, който ще подобри сексуалния живот в брака ви – Мака енергия

 

НОВО ОТ „УСПЕШНИ ВРЪЗКИ”

Средства за психичен баланс, добро самочувствие и още...


I'm in a dialog