Дали жените презират мъжките сълзи?

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

Ако плачете, това прави ли ви повече или по-малко мъж? Ето един от онези стари като света въпроси, които просто се задават, но никога не получават истински отговор. Поне досега...

Плачът винаги е смятан за признак на женственост и нещо, което трябва да бъде оставено на нежния пол. В културите, в които е важно да бъдеш „мачо“ и „алфа мъжкар“, плачът, особено когато жена е свидетел, се смята за немъжка постъпка, признак на слабост и нищожност. В такива култури мъжете трябва да са агресивни, яки, с аналитично мислене, емоционално дистанцирани, амбициозни и фокусирани върху властта и доминацията, а жените трябва да са скромни, разбиращи, чувствителни, нежни, грижовни, интуитивни, емоционални, пасивни, нерешителни, импулсивни, сантиментални и отговорни за красотата и удобството.

Да, научили сме се да мислим, че човек може да е или само мъжествен, или само женствен, но не и двете едновременно. Затова смятаме, че мъж, който изразява женската страна от  психикате си, сякаш отнема нещо от мъжката си страна. Но това мислене е погрешно в самата си основа и няма нищо общо с това какво е естествено, както и с реалността. Много древни и съвременни философии признават, че човек се ражда и с качества на противоположния пол в характера си.

Поради биологичното си програмиране мъжете изразяват повече от мъжествената енергия (което означава повече ангажираност с външния свят и стремеж да му се влияе – това съответва на мъжките гениталии, които са повече външно разположени). Жените от своя страна, поради биологията си, изразяват повече женски качества (което означава да се създаде сигурно вътрешно пространство, което символизира чувствителност и грижа и да, това съответства на гениталиите им). Но истината е, че, ако даден мъж е добре приспособен към реалността и хармонично балансиран, той ще показва освен мъжки, и женски качества – може например да знае как да обзаведе дома си красиво. Същото би било и с балансираната жена, която ще може да впряга в своя полза амбиция, целенасоченост, воля - тоест мъжки качества. Идеалният/истински мъж и идеалната/истинска жена биха демонстрирали у себе си баланс на двете сексуални енергии.

Когато един мъж има добре изявена мъжествена енергия, той може да си позволи да изрази женската част от себе си без страх, срам или чувство, че ще развали имиджа си. Може да избухне в сълзи и неконтролируеми хлипове пред милиони хора и въпреки това ще си остане най-секси мъжа в тълпата. Но когато мъжкото у мъжа не е добре развито и солидно, той ще има склонност да подтиска женската си страна. Ще избягва да плаче, да демонстрира чувствителност и грижовност. Ще постъпва така, защото си задава въпроси какво другите мислят за мъжествеността му. Вероятно ще се опитва да демонстрира повече имидж на мачо или алфа мъжкар, за да прикрие несигурността си в своята мъжественост.

В случай, че разколебаният мъж не парадира с подобна фалшива мъжественост, вероятно ще започне да бяга от нея, като се превърне в „добричък“ до степен да служи за „изтривалка“. А когато такъв мъж плаче, той изглежда „женствен“ - неговата мъжка енергия е  затъмнена от женската му такава. Хлиповете и хленчовете му могат много да дразнят и да отблъскват жените, които по силата на самата си природа търсят мъж, който да съответства на техните собствени мъжки качества. Ето защо се случва успелите финансово и в кариерата жени да се развеждат с мъже, за които казват: той винаги ме оставяше аз да инициирам и организирам всичко в съвместния ни живот.

От друга страна, ако жена, несигурна в своята женственост, види плачещ мъж, тя ще се почувства объркана и неудобно (хей, нали аз съм жената, аз трябва да плача). Такава жена едва ли би подходила с разбиране, защото тя самата не знае за собствената си двойствена природа.

Основната идея тук е: ако сте достатъчно мъж, за да плачете, истинските жени ще ви намират за много секси в момента, в който изразявате женската си страна. Мъж, който е по-чувствителен, неже, състрадателен и показва, че е „просто човек“, никога не е слаб. По-скоро е истински...


I'm in a dialog