Защо Силвия винаги завързва отношения с егоисти?

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

Актуално: 22 октомври - лекция "Как да възпитаваме децата си?" - вашият ориентир в най-сложните отношения на светаПрез последните пет години клиенката ми Силвия* непрекъснато е страдала в любовния си живот. Всички мъже, с които е пробвала да се сближи, са има две общи качества - те винаги са били вълнуващи и след известно време са започвали да се отнасят с нея като с изтривалка!

Истината е, че Силвия не е глупава и не изпитва удоволствие от това да се държат зле с нея. Проблемът е, че тя, като много жени, не може да понася да се отегчава в компанията на мъж.

Според Силвия единственият начин да разбере, че даден мъж ще я направи щастлива, е да почувства „флуиди" и „специална връзка" между нея и него (и колкото на по-ранен етап от запознанаството, толкова по-добре). А понеже това е критерият, по който си избира приятел, тя непрекъснато започва отношения с мъже, които я вълнуват и я карат да чувства, че губи контрол.

В началото те не могат да й се наситят... Цветята са последвани от телефонни обаждания, които кулминират в див, страстен секс.

В началото с всеки от тези мъже, тя чувства, че е открила много специален човек. Та нали те й казват, че се чувстват по същия начин спрямо нея... Само че това блаженство никога не продължава дълго. Един и същи модел започва да се очертава с всеки нов приятел. Просто детайлите са различни.

Единият изведнъж спира да й се обажда, другият започва да й вдига скандали всеки път, когато се видят. Трети пък внезапно решава, че е уместно да я посъветва „да оправи фигурата си".

Когато приятелките й разберат за подобно лошо отношение, те се втурват да я защитят и й казват, че „просто трябва да зареже този нещастник". Те не могат да разберат защо Силвия иска да поддържа връзка с човек, който е толкова груб, неуважителен и студен.

И все пак, когато тя реши да сложи край на връзката, съмненията в главата й надигат глас. Може би, мисли си тя, казах или направих нещо, което внезапно го е отблъснало от мен.

Всъщност Силвия често прекарва часове наред да се чуди и чуди какво е направила тя, за да провокира лошото отношение.

Всеки мъж си има свой собствен начин да се държи зле с нея. Светлин изведнъж се отдръпва емоционално, когато тя е затрупана от работа и не може да излезе с него. Георги става груб и започва скандал, когато тя не се съгласява с мнението му, че бездомните кучета трябва да бъдат убивани. А Сашо започва да се оплаква, че Силвия е напълняла, след една не особено вълнуваща вечер в спалнята.

С времето всеки от тези мъже става все по-зъл спрямо нея. По собствен начин те всички започват да се отнасят неуважително със Силвия пред хората. Някои й се обаждат, само когато имат нужда от секс, други спират да й се обаждат въобще.

Ето защо Силвия се свърза с мен, за да ме попита дали тя не прави някаква фатална грешка в отношението си към мъжете. Нали не може да е просто съвпадение, че абсолютно всеки мъж, с който започва връзка, се оказва гадняр?

И защо става така, след като тя чувства толкова силни „флуиди" и емоционална „свързаност" с всеки от тях - в края на краищата ако това не е начинът да различиш добрия мъж от гадняря, как една жена може да бъде сигурна?

Ето какво й казах:

Силвия, радвам се, че ме попита за това. Сигурна ли си, че си готова да чуеш отговора?... Защото той не такъв, какъвто предполагаш...

Да, готова съм.

Е, добре, нека да бъде, както искаш. Отговорът е, че времето винаги разкрива разликата между добрия мъж и нещастника. Не бъркай интензивните чувства на мъжа с истинските чувства! Всеки господин може да е чаровен, прекрасен и опияняващ в даден момент, защото във въпросния момент, той наистина изпитва силни емоции към теб.

Но мъжете, които крият в душата си несигурност, няма да могат да поддържат страстта си, защото тя ще пламти ярко, само когато става на тяхното. В момента, в който те се почувстват дори малко отегчени или раздразнени, неприятният им характер ще излезе наяве.

Силвия, моля те, престани да се заблуждаваш, че можеш да отгатнеш какво има в душата на един мъж, само като слушаш думите, които той ти казва. Никоя жена няма чак толкова силна интуиция!

Мъжете, които са гадняри, винаги звучат убедително, когато са мотивирани. Истината е, че силният пол не приема думите толкова сериозно, колкото нежния - единственото изключение за мъжете са думите „брак" и „сватба".

Силвия, време е да започнеш да се държиш със самочувствие, а не сякаш имаш нужда някой да те спаси. Напълно в реда на нещата е една връзка да се развива бавно. Всъщност когато става въпрос за мъже, идеалният вариант е ти да бъдеш човекът, който ще забавя темпото в началото.

Мъжете гадняри са много егоцентрични и се интересуват само от жени, които са вълнуващи. Докато ги караш да се чувстват приповдигнато, те са очаровани от теб. Но в момента, в който се осмелиш да разкриеш съмненията си, чувствата си и не толкова перфектните си качества, те ще те обвинят, че си разрушила „една съвършена връзка".

С други думи егоистите не могат да понасят истинските, завършени жени. Те ще се интересуват само от някоя, която е непрекъснато весела, еуфорична и просто няма лоши дни. Това, които гаднярите искат, всъщност е една фантазия - степфордска съпруга, която не очаква абсолютно нищо от тях. Те не се интересуват от това да се развиват, единственото, което искат, е да им бъде забавно.

Силвия, ти заслужаваш много повече и, с твое позволение, ще ти покажа как да изградиш връзка с мъжа на мечтите си, без да бъдеш повече наранявана от лоши момчета, които се преструват на чудесни мъже...

*Всички имена в тази история са сменени.

Ако искате да се предпазите от подобен сценарий, изпробвайте индивидуалното ни консултиране


I'm in a dialog