Защо винаги попадате на партньори, които спират да се обаждат?

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

Един хубав ден той или тя се появава от нищото и двамата, изглежда, имате светкавично привличане помежду си. Веднага започвате да прекарвате много време заедно, говорите си по телефона часове наред и си изпращате закачливи есемеси през деня. Тогава един ден той/тя просто престава да се обажда или пише. Гласовите ви съобщения, имейлите и есемесите така и не биват върнати. Сякаш човекът просто е изчезнал от лицето на земята. И това не е първият път, когато ви се е случвало подобно нещо.

Някои връзки са траяли малко по-дълго от други, но всички те завършват като мъжът или жената изчезва яко дим, дори вие да сте си мислили, че всичко върви добре. И в повечето случаи нямате никаква идея защо другият е спрял да комуникира с вас.  

Това е класическият случай на модела на лоша връзка, който наричам „Както дошло, така и си отишло”.

Причините за този модел не са у другите хора, те са у вас – все пак вие сте общия знаменател на всички тези истории. Коренчето на проблема лежи дълбоко в подсъзнанието ви, така че вие дори нямате идея за него.

Всъщност това, което става, е че вашето вътрешно дете (много важна несъзнавана част) се страхува, че никога няма да преживее състоянието да бъде обичано. Заради този дълбоко вкоренен страх, вие копнеете за любов и постоянно се влюбвате, като правите опити да си създадете вълнението от новата любов и от това да покажете обекта на чувствата си пред света. Дори само да водите разговор с някого, с когото нямате нищо общо, за вас може да изглежда толкова очарователно, дотам че сякаш чувствате любов. Но всяка нова „любов” стига до нищото, защото не е нищо повече от идеята да сте влюбени и да бъдете обичани.

Иронията в цялото нещо е, че вие повече от всичко на света искате да се влюбени и да бъдете обичани, но хората, които привличате и към които сте привлечени, не искат да преживяват „любов” с вас. Не че те непременно са неспособни на любов или не са готови за нея, някои от тях изчезват, защото са срещнали друг и са се влюбили.

Ако анализирате отново дългите разговори, прочетете пак имейлите и ако наистина помислите за връзката такава, каквато е била, а не каквато вие сте искали да бъде, ще видите, че много от любовта и тръпката се е случило във вашата глава. И когато другият изчезне, вие не толкова „скърбите” за неговата загуба, а по-скоро за загубата на една мечта – за онова, което би могло да бъде. След като периодът на скръбта отшуми, вие излизате отново и правите нов опит да си върнете мечтата.

Причината на вас да ви е толкова трудно да си тръгнете, а за другият се оказва лесно, е че той/тя не е толкова влюбен/а в идеята за любовта. Когато другият човек усети, че няма нищо общо помежду ви, което да го/я задържа, той/тя просто изчезва от радара ви, който вие обаче продължавате да фокусирате върху него/нея.
Много от нас просто преминават от една болезнена ситуация в друга, без въобще да си помислят защо или как връзките им продължават да се провалят. Още по-зле, често се опитваме да поправим ситуациите – да променим външните обстоятелства, без да се променим отвътре – и накрая се оказваме в нова връзка, която се проваля по подобни, само че обратните крайни причини.
Факт е, че вие сами създавате тези преживявания. Вие и само вие сте общия знаменател във всичките си връзки. Другият човек може да си има своите собствени психологически проблеми от детството и вие бихте могли да се научите как да разпознавате мъжете и жените, които са импулсивно заинтересувани от вас в началото,а после изчезват яко дим (по думите, които използват и езика на тялото им), но това е като да се опитвате да прикриета една рана с много красиво парче плат, просто за да не я виждате. За съжаление това не я излекува...

Ако искате да привлечете хора, които ви носят щастие и удовлетворение (а не болка и разбито сърце) и ако искате да поддържате здрава, удовлетворяваща връзка, трябва да приемете всяка ситуация, която изживявате с друг човек, като съдържаща послание към вас. Докато не го чуете, има голяма вероятност то да се повторя отново и отново.

Така че следващият път, когато връзката ви завърши по същия начин, не се правете на изненадани, наранени и предадени. Вие сте се отдали изцяло на едни невъзможни отношения, като сте си знаели много добре как ще завършат!

Ако искате да промените модела си на токсична връзка, изпробвайте индивидуалното ни консултиране.


I'm in a dialog