Защо любовта се изпълзва на хората, които използват агресия в съблазняването или пикап

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

съблазняване, пикап

Съблазняването може да има много форми – от хищническата манипулация, която оставя другия човек с „лош вкус в устата” до взаимното удовлетворение и удоволствие, което кара и двете страни да изпитват приповдигнато чувство, сякаш са направили „правилното нещо” в живота си.

Можете да разберете, че сте съблазнявани от „хищник” или (както го наричам аз) от „празен” човек, когато „съблазняването” очевидно има един единствен очакван изход или цел – самовъзвеличаване или удовлетворяване само на собстените потребности.

„Празните” хора са тези, които нямат щастлив живот и винаги са на „лов” за плячка – някой, който да могат да манипулират и от когото да се възползват. Нуждата да използваш друг човек или за удовлетворяване на собствените потребности, или за да получиш усещането, че си много важен, у „хищниците” идва от желанието да запълнят празнотата във вътрешния и външния си живот. Основното предположение, което стои зад мислите и поведението им, е, че ако получат това, което искат, ще станат щастливи.

За да запълнят празнотата си, те винаги играят игрички и се опитват да измислят начини, по които да надделеят, да се възползват от позицията си, да влияят на другите, да се сдобият с власт. За тях изкуството на съблазняването е просто „примамка” да привлекат противополжния пол - начин временно да запълнят емоцианлната и психологическата си празнота. Тези хора ходят по белия свят като непрекъснато се сравняват с другите и се опитват да си създадат добро чувство чрез броя на мъжете или жените, които се са се заинтересували от тях – това им дава самочувствие.

Мъжът или жената, които съблазняват от чувство на празнота, често са се чувствали незаслужено контролирани, отхвърлени, манипулирани и експлоатирани от определени жени или мъже в живота си (особено онези, които винаги са искали да впечатлят) и затова отреагират гнева си чрез секса и флирта. Отхвърленият, контролираният, манипулираният и експлоатираният търси утвърждение за себе си като желае противополжният пол непрекъснато да демонстрира сексуално желание към него. Идеята на „празните” хора е психологически да съсипят „набелязания обект” и да го докарат до онова ниво на празнота, болка и унижение, което те сами са преживели и почувствали. На тях не им пука за другия, стига да получават това, което искат и стига да се забавляват.

Хората, които съблазняват от чувство за празнота често нараняват дургите и без да искат нараняват и себе си, когато животът, вселената, психичният им процес (наречете го както искате, става дума за едно и също нещо) ги изправи лице в лице с последствията на тяхното собствено поведение.

След първоначалното бурно привличане, другият човек може да открие, че е бил съблазнен от един фалшив образ, чрез измама и манипулация. Затова се чувства излъган и предаден. Гневни мъже или жени могат да нападят „съблазнителят” или „съблазнителката” и те ще направят всичко, за да го/я съсипят.

С времето, колокото повече пропаднали опити имат в прелъстяването на противоположния пол,, „празните” хора стават все по-малко желани, защото тяхната комуникация с другите е подплатена с неприятна неадекватност. Техните опити за съблазняване в дългосрочен план успяват единствено да ги накарат да изглеждат като слабохарактерни просяци на внимание.

Освен ако не искате да си останете пикап артист до края на живота, моля, направете си услуга и проведете едно проучване в интеренет на така наречените майстори на пикапа или „играчи”. 99% от тях са все още сингъл и по-възрастните са наричани dirty old man („мръсни стари мъже”) зад гърбовете им. Мнозинството от пикап артистите са сърдити и огорчени господа и дами, който са се чувствали несправедливо контролирани, отхвърляни, манипулирани, експлоатирани и пренебрегвани от противополжния пол и са намерили начин да си го върнат на „враговете” си. Такави хора непрекъснато се опитват да наберат последователи и да причинят колкото се може повече болка. Освен ако не искате подобна съдба доживот, в някакъв момент (виждала съм го да се случва) се изпморявате от „евтините бройки” и копнеете за по-дълбока и смислена връзка.

Но когато накрая откриете някой, когато наистина харесвате и той/тя също ви харесва и дори може да се влюби във вас, разбирате, че сърцето ви е изсъхнало и се е сгърчило в нещо мъртво и безполезно. Оказва се, че ви липсва истинско и озаряващо чувство. Станали сте неспособни да давате (а и да получавате) това, което сте търсили през цялото време – любов. И тогава оставате да се чувствате дори още по-празен и недостоен.

И докато съблазняването, продиктувано от чувство на празнота, става напълно консуматорско, изтощително и вредно с времето, съблазняването, продиктувано от чувство на удовлетворение позволява на другите да изпитват към вас повече желание, оценяване и трепет, без вие да имате нужда да разрушите и обсебите човека отсреща. Дали той/ тя ще спи с вас не е толкова важно – когато съблазнявате от чувство на душевна пълнота, вие вече правите любов с живота, с вселената, със самата материя, от която е изградена човешката психика.

Ако искате да се научите да съблазнявате от чувство за душевна пълнота, изпробвайте индивидуалното консултиране.


I'm in a dialog