Защо търсим любовта и същевременно страним от нея

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

Причината огромната част от хората да искат любов и същевременно да бягат от нея или несъзнавано да я саботират се крие в нещо, което аз метафорично наричам Сърцето на човешката душа.

„Сърцето" е нещо много основно, което всеки от нас има дълбоко в психиката си. Това е частта, която психологията нарича Несъзнавано и нейната основна роля е да ни предпазва и ни помага да оцелеем. Когато сме били деца, нашето несъзнавано е следвало едно единствено правило: да направи всичко възможно, за да ни запази живи. Затова всеки път, когато сме се чувствали заплашени, нашето несъзнавано е влизало в режим на защита. Да вземем пример: като деца ние сме започвали да усещаме заплаха от нещо и нашето Сърце ни е казвало, че родителите ни трябда да обърнат внимание (съответно ние сме започвали да плачем силно). Ако обаче родителите ни не са обръщали внимание, Сърцето ни веднага е минавало на режим „Оцеляване".

Нека сега развием този пример: да кажем вие сте израснали в среда, в което не сте чувствали, че получавате много любов (или пък сигурност, или разбиране и т.н.). Може би не сте чувствали, че се грижат достатъчно за вас. Като резултат от това Сърцето ви е трябвало да намери начин да помогне на вас, едно беззащитно дете, да се справи с тази болезнена ситуация. Тъй като не сте чувствали, че получавате достатъчно/ изобщо любов (топлота, разбиране и т.н.), не е имало смисъл да казвате на никого, в края на краищата, очевидно те не разбират. И затова Сърцето ви, което е изключително находчиво, ви е убедило, че всъщност вие нямате нужда от каквато и да е любов.

Бодливата тел около сърцето

В опита си да ви направи нечувствителни за болката, Сърцето ви е проговорило и е казало следното: Ти всъщоност нямаш нужда да се чувстваш обичан, да знаеш, любовта е силно надценена. Повярвай ми, ще си бъдеш много добре и без нея!" Вашето сърце е трябвало за ви излъже и да ви убеди, че това, което ви липсва не е чак толкова важно, за да не изпаднете в отчаяние, да можете да пораснете и да не осъзнавате всъщност колко гладни сте за емоционални грижи и подхранване. И за по-сигурно, то дори е сложило около сърцето ви бодлива тел: когато надeждите се надигнат в него, тази бодлива тел ще ви напомня, че всеки път събудените надежди за любов са водили до нараняване. Когато говоря за бодлива тел, това е фигуративно: в действителност имам предвид силни емоции като страх, тревожност и ужас.

Какво става, когато пораснете

Това вероятно е действало, докато сте били дете, но после сте пораснали. С възрастта нещо у вас е започнало да ви нашепва: „Не, всъщност, аз бих искал/а да имам връзка, в която да съм обичан/а и обгрижен/а." Така че сте започнали да позволявате на хората да се доближават до вас и когато дадена връзка или бракът ви са ставали все по-интимни и вие сте се сближавали с партньора си, в началото чувството е било хубаво.

Но тези хубави чувства започват да извикват у вас спомени за минали наранявания и за всичките пъти, когато сте започвали да храните надежди, само за да пострадате след това. Така че бодливата тел се надига около сърцето ви и без очевидна причина вие започвате да саботирате връзката си, а партньорът ви започва да се чуди какво е направил грешно, че да ви стресне така.

Предпазени, но самотни

Е, от гледна точка на Сърцето ви вие сте предпазени. То си мисли, че сте на път да пострадате отново. Макар че вече не сте дете, връзките карат хората да се чувстват толкова уязвими, колкото когато са били деца. Затова, когато сме разсроени от партньора и отношенията с него, имаме склонността да реагираме много примитивно и приемаме всичко толкова лично. Ето защо някои мъже никога не се обвързват, а на някои жени им е толкова трудно да позволят на който и да е да се приближи до тях или пък да създадат връзка, която трае. Тяхното Сърце вярва, че те още имат нужда от защита, въпреки че това ги спира да имат връзката, която винаги са искали.

Тестът „Бодлива тел"

Как да разберете дали точно това не се случва във вашия живот? По какво се познава дали някой има бодлива тел около сърцето си? Начинът да разберете, че някой обвил сърцето си с бодлива тел, е че той/тя има силно усещане за надвиснала заплаха. Това означава, че човекът непрекъснато очаква нещо заплашително да му/й се случи. Възможен пример: съпругът/ приятелят на дадена жена закъснява за среща с нея и тя си вади заключение, че той не я обича. Да имаш силно усещане за заплаха е начин да оправдаеш защитната си позиция. Това е като да си във висока степен на тревога - през цялото време... И макар това да е ефективна форма на защита, тя превръща жената във вразката в толкова пословичната „вещица", а мъжът може да стане „агресор" спрямо партньорката си.

А сега искам да ви кажа, че вече нямате нужда от бодлива тел около сърцето си. Можете да започнете да сваляте защитните си оръжия и да позволите на другите да ви обичат. Ще ви покажа как става това и ще ви помогна да го направите, за да може любовта и хармонията да си пробият път в живота ви. За повече информация: индивидуално консултиране


I'm in a dialog