Изразявайте чувствата си


От Миглена Кючукова, консултант по успешни връзки

"Всяка критика, решение, проявление и израз на гняв е трагичен израз на незадоволена потребност." 


Повечето от нас са вглъбени и затворени в своите чувства. Докато не могат да мълчат повече и най-накрая се опитат да дадат глас на чувствата си.

И тогава, когато се опитате да изразите чувствата си,  всичко се обърква. Ние се опитваме да изразим себе си и да обясним как се чувстваме, но вместо това ние започваме да обвиняваме, да се оплакваме, да хленчим и да се създаваме драма. Нашите съпрузи, гаджета и приятели не са подготвени да се справят с нашето „избухване“. Те се чувстват критикувани, омаловажени и безпомощни.

Вместо да пожелаят да се справят с нашите нужди, те ще започнат да се  защитават и ще се отдалечат. Тогава ние се ядосваме, защото чувстваме, че не сме чути и разбрани.

Истината е, че често нас не могат да ни чуят, защото ние наистина не можем да изразим чувствата си.

Вместо това, ние изразяваме наше мнение, необходимост, молба за помощ. И често не им казваме точно това, което ще пребори нашето разочарование и недоволство. В действителност, ние не им казваме  какво точно обаче да правят. Ние се опитваме  да управляваме  и контролираме. И те не могат да ни чуят.

Ние вярваме, че това, което им казваме, е полезна информация за тях. Ние вярваме, че ние се себеизразяваме, но ние всъщност ги атакуваме или им нареждаме какво да правят. Така или иначе, вашата половинка или приятел най-вероятно ще се почувства изключен.

Ако вашият човек се изключи по време на обсъжданията, той е „наводнен“ с емоция. Той е поразен от нея. Вярвате или не, той е много по-чувствителен и в  един определен момент, той се изключва. Това не е по негова вина. Това е начина, по който мъжете са построени.

Но мъжете могат да се научат да се справят с чувствата ви. Инстинктивно те искат да се грижат за чувствата ви. Те са в състояние да ви обичат, когато изразявате чувствата си. Те дори могат да се справят когато плачете или крещите. Всичко опира до езика, който използвате и начина, по който го използвате.

Мъжете могат да чуят истинските чувства - те могат да ви чуят,  че плачете и страдате, те могат да чуят, че сте наистина ядосана. Те искат да знаят какво се случва вътре във вас, защото това е тяхната връзка с изразяването на чувствата - чрез интимността с вас - и те искат да бъдете щастливи.

Синхрон между чувствата и езика на тялото

Важно за  мъжете е това, което казваме и изражението на лицето ни съвпадат истинските ни чувства. Ако някога сте виждали някой да се усмихва, когато е наистина ядосан, вие знаете колко е трудно това е да се разбере и да се разтълкува правилно.

Вие можете да изразите това как се чувствате чрез езика на тялото си. Който се държи фалшиво към един човек лесно може да бъде разпознат. Раменете са напрегнати и устните ти са свити, но му казвате, че "всичко е наред" и да се чувства спокоен. Когато раменете ви са напрегнати и се чувствате ядосана ме го кажете така, че да ви разбере и да раздразните
любопитството му. Вместо да се дърпа, той ще иска да знае повече: Защо си се разсърдила?

Това може да няма нищо общо с него, но ако езикът на  тялото ви не изразява какво наистина се случва вътре във  вас, той няма да ви разбере. Той ще го приеме лично и то напълно ще обърка отношенията между вас.

Не се преструвайте, или да се опитвате да бъде хубаво - ако се чувствате ядосана или наранена, изразете го. Той може да разбере това , че сте разстроена. Усмихвайки се и преструвайки се , той чувства че не сте истинска и това е объркващо. Той може да разбере, че вътрешната и външната изява не съвпадат. Това, от което се нуждаеш е съгласуването - съвпадението на думите, чувствата си и езика на тялото - така че да няма съмнение какво искаш.

Важно за вас е да изразявате своите чувства - не само заради комуникация, но и заради собственото ви здраве. Потиснати чувствата ни разболяват.

Ако изразяването на вашите чувства  разстройват  вашият човек и той се изключи и оттегли – и това се повтаря - това е знак, че не изразявате искрено чувствата си или не го правите по начин, който той може да чуе. Ако изразявате себе си по продуктивен начин, следващия, ще изпитате пълен обрат в това как той реагира към вас.


Една от най-често срещаните грешки, които повечето от нас жените правят, когато се започне този процес на изразяване на чувствата ни е, че вместо да изразим основното чувство, ние разказваме каквото се случва и какво да го направи другия. Ние правим преценка за нещо, което той е направил
или не е направил. Думите са предназначени за атака вместо за израз на нашите чувства.
Например, може да се каже: "Аз не мога да понасям, когато закъсняваш. Какво мислиш? Сякаш не ти пука! "

Дори ако сте вбесени и разярени за нещо, което той е направил, говорете само за вас – за вашите чувства и усещания.

Вие можете да кажете: "Аз седя тук сама вече час. Аз се чувствам разярена точно сега. И се чувствам унизена. "

Това е една и съща ситуация и същите основни чувства са зад случилото се, но в първия пример вие  го критикувате, а във втория само изразявате това, което чувствате, без да се позовавате на него или поведението му изобщо. Това е всичко за вас - това, което чувствате и изпитвате.

По този начин вие сте спрели всички форми на контрол и критика и вместо това, въплъщавате чувствата,  които изпитвате и ги изразявате. Това е достъп и използване на вашата женска енергия, вместо мислене и управление на мъжката енергия.

Когато не го критикувате това му позволява да ви чуе. Когато изразите себе си по един обвинителен и критичен начин, можете да го поставите в отбрана, като ви разбере погрешно и така той се оттегля, затваря се и често действа така, сякаш не е чул това, което сте казали.

Искам да ви насърча да практикувате това,  доверявайки се, че той може да ви чува. Обещавам ви, че с течение на времето, той ще го направи. Можете да се научите да изразявате чувствата си, когато те „изригват“ и така ще съхранявате по-малко гняв и все по-малко и по-малко охладняване  в отношенията.


I'm in a dialog