Имате връзка, а се чувствате сами... Защо? (статия за жени)

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

Вече известно време имате мъж до себе си – месеци, може би години. В началото той е бил съвсем друг, сякаш омагьосан от вас. Всичко в личността ви му се е струвало чаровно, гедал ви е с широко отворени очи и е искал да знае всяка подробност за вас.

Вие сте си мислели, че тази сила на чувствата няма как да продължи за постоянно, но някъде в себе си сте се надявали, че вашата двойка някак ще бъде изключение. И сега, като се обръщате назад, дори не можете да си спомните моментът, в който нещата са се пречупили – не ви хрумва конкретна караница и някакво друго негативно събитие...

Познати ви питат за вашата връзка и вие може би казвате, че тя си е „наред” и това даже не е лъжа. Просто винаги сте искали отношения, които са нещо повече от това, което имате. Наситина да се усещате сами, когато всъщност имате връзка, не е начинът, по който трябва да стоят нещата.

Обикновено, щом се е стигнало до там, причината е, че всеки от двамата партньори има чувството, че на другият не му пука. Те може да и да обичат човека до себе си, но са се отказали да влияят на партньора!

Нека ви дам съвет как можете да промените това. Ако вие, като жена, чакате той да се нагърби с оправянето на отношенията, да се приближи до вас и да запълни емоционалната пропаст, значи оставяте любовта си на капризите на шанса.

В отношенията между партрньори съществува едно желязно правило, което може да е във ваша полза: в дадена връзка само един от двамата трябва да се промени, за да се промени и цялата връзка. Вие може да сте човекът, който ще направи промяната, дори и мъжът до вас да няма желание да сътрудничи.

Предлагам ви следния план от 3 стъпки:

  1. Не се фокусирайте върху справедливостта

Да, знам че не е често само вие да правите усилие. Но в случая ще се опитваме да спасим връзката ви, а не да зацикляме на тема какво е честно и какво – не. Със сигурност ще имате чувството, че вършите сама цялата работа и това ще е вярно в началото. Само че нещата няма да останат по този начин за дълго.

  1. Да изслушвате някого, не значи, че се съгласявате с него

Ако той по принцип се държи дистанцирано с вас, горещо ви препоръчвам да започнете да го слушате, когато говори. Но имам предвид наистина да слушате. Дори и да не е захванал любимата ви тема, направете съзнателно усилие да фокусирате вниманието си върху него. Повече мъже нямат в живота си нито един човек, който напълно да ги изслушва. Важно е да разберете, че няма нужда изцяло да е съгласявате с някого, когато го изслушвате. През времето, в което слушате, гледайте мъжа и не прекъсвайте. Правете това последователно в продължение на две седмици.

  1. Оценете напредъка

Ако той не откликва с приближаване към вас, това означава, че ви е ужасно сърдит за нещо. В такъв случай е време да проведете сериозен разговор за изясняване с него. Ако вие сте го изслушвали в продължение на две седмици и това не го е накарало да поиска да е по-близък с вас, нещо сериозно не е наред – не знаем какво е, но вие имате правото да го научите.

Обикновено втората стъпка на изслушването стопява дистанцията. След като омагьосаният кръг на емоционалната отдалеченост е разчупен, връзката се възстановява почти от само себе си.

Много хора и от двата пола се чувстават самотни в партньорствата си, тъй като винаги чакат другият да се промени. Моят съвет е да не чакате и да не се измъчвате до безкрай. Изпробвайте плана от 3 стъпки през следващите две седмици и вижте какво ще се случи.

Повече за създавенето и поддържането на емоционална близост, можете да научите от книгата „49 стратегии за успех с мъжете и връзките”.


I'm in a dialog