КАКВО ДА КАЖЕМ НА БИВШИЯ?

от Миглена Кючукова, консултант по успешни връзки


 
Раздялата  е трудна за всички, независимо от това дали сте били заедно в  продължение на една седмица, месец или година, начинът, по който  всеки човек избира да продължи напред след раздялата, е различен. Лично аз не мисля, че има единствено най-добро решение, което работи за всички. Аз съм виждала едно решение, което работи за един човек и пропада изцяло при друг.
 
Нека да разгледаме някои от предимствата и недостатъците на всяко едно от четирите възможни решения:
 
1. Без контакт

Има много причини, поради които хората не искат да запазят контакта си. Те могат да варират от твърде болезнено преживяна раздяла и непреодолян гняв от раздялата до опит да се потисне чувството за любов или се страх, че един бивш може да попречи на възможна нова връзка. В основата на това решение е, че понякога трябва да сме на чисто, за да се започне нова връзка – да няма минал багаж. От друга страна не  можете да се откажете от един човек, който наистина ви познава и може да ви бъде силна поддръжка (истинските приятели са малко и рядко), когато имате нужда от рамото, на което да се опрете  - особено преди да се запознаете с някой нов.
 

2. Оставаме приятели, които прекарват много време заедно, прегръщат се и се целуват отвреме на време
Някои хора решават да останат приятели, защото се чувстват добре в компанията си, особено ако те са наистина много близки и със сложно преплетени начини на живот. Положителната страна на това решението е, че въпреки че сте разделени, все още можете да се насладите на всички предимства на една връзка. Вие не трябва да се чувствате самотни или да приемате предложения от непознати (с всички рискове). Грешката с това решение е, че един от вас ще изпита още една мъка, когато другият най-накрая започне да се среща някой нов. Човекът, който се почувства изоставен, не само ще се изживее като отново предаден, но всъщност може да се опита да вмени вина на другия, което ще го принуди да сложи край на приятелството напълно.

3. Оставаме приятели, но прекарваме по-малко време заедно и избягваме сексуалната част
Това изглежда като по-доброто решение. Обикновено сексуалната част прави нещата малко по-сложни. Ако двамата  държите един на  друг и искате да докажете, че връзката не е само на  основата на сексуалното, но и на истинското приятелство, което понякога може да продължи цял живот. Лошото на това решение е, че може да бъде трудно, ако някой ви държи около себе си, защото не иска да имате никой друг. Ако не сте внимателни, можете да останете в това състояние за неопределено време... например за останалата част от живота си.
 
4. Изграждаме истинско приятелство

Това може да бъде най-доброто решение за мнозинството от нас, когато наистина вярвате, че сте преодолели болката от раздялата  и можете да срещнете бившия си и да бъдете заедно, без да се разстройвате. Само тогава можете да подновите вашето приятелство. Можете да откриете, че той/тя е срещал някой нов партньор и са щастливи заедно. Дали можете да бъдете приятели или не зависи и от новия мъж или жена в живота ви -  някои хора предпочитат, техните партньори да нямат никакъв контакт с бившия, а някои други не се притесняват от това. Ако приемете бившия като приятел, трябва да сте щастливи с това, което е най-добро за него или нея и новия му партньор. 

В крайна сметка, ако можете да си спомните вашата любов в рамките на връзката, тогава ще  чувствате по-малко горчивина, тогава ще си излекувате по-бързо и ще бъдете по-готови за нова връзка.

 

 


НОВИ СЪБИТИЯ В УЧЕБЕН ЦЕНТЪР УСПЕШНИ ВРЪЗКИ

1. Техника за ребаксация "Потокът на любовта" - 6 октомври

 

2. Лекция "Как да възпитаваме децата си" - 8 октомври

 

3. Вечер на отворените врати - безплатна лекция за комуникацията между половете - 15 октомври 

 

 

 

 

 

 

 

 


I'm in a dialog