Как да бъдете независима и успяла и мъжете пак да ви "гонят"”?

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

Най-честият отговор, който получавам, когато казвам на жените: „Може би му изземаш силата и инициативата...”, е следният: „Ако това, че съм силна жена, му идва вповече, значи той не е за мен.” Съгласна съм, тези жени имат правото да решават за себе си, но, за бога, къде ще намерите мъж, който ще е съгласен да търпи такова отношение?

Моля, не ме разбирайте погрешно. Силните и истински самоуверени мъже и жени са привлечени от представители на противоположния пол, които са също толкова силни и самоуверени. Те им предоставят едновременно предизвикателство и потенциал за голямо удовлетворение. И много силни и уверени мъже и жени намират любовта и изграждат трайни и щастливи връзки. Всъщост на базата на опита си като консултант на много хора, които са сингъл, съм открила, че силните и истински уверени мъже и жени намират любовта много по-бързо, отколкото другите, който не притежават тези качества.

Но това, което искам да подчертая дебело е следното: има голяма разлика между това да бъдете силни (включва качества като увереност, умение да получиш своето от другите, независимост, решителност, почтеност, самоуважение, смелост да защитаваш интересите си и идеите си) и това да натискате другите твърде силно (включва устатост, капризност, агресивност, властност, изключително твърдо придържане към едно мнение, осъдителност спрямо другите, конфликтен характер, сарказъм, смазване на околните, неконтролируеми реакции, заплашителност, натрапване и всичко, което може да ви хрумне, когато казваме, че някой ни идва „вповече”.)

Ако вие натискате другите твърде силно, мъжът до вас може да чувства, че искате да контролирате ситуацията, за да получите своето. А къде остава той тогава? Ако сте много доминантна и твърде критична, той ще си реши, че ще бъдете критична за абсолютно всичко.

Това особено важи за случая, когато вие „натискате твърде силно”, защото се страхувате, че ако не принуждавате някого да ви обръща внимание, той няма да го прави. Подобен страх ви кара да действате твърде прибързано в отношенията си, особено в началните етапи на връзката. Вашето изгаряща решителност да получите внимание и любов най-вероятно ще ви вкара в трудни ситуации, защото вие все ще искате нещата да се случват по-бързо – само във вашия ритъм, само по ваша заповед...

Дори и двамата да се разберете нещата трябва да се развиват по-бавно, вие може да не се съгасявате с мъжа до вас как точно трябва да стане това. В повечето случаи вие го задушавате с идеи, внимание и „обич” в старанието си да го накарате да ви даде същото. Но в повечето случаи нещата не се развиват както ги искате.

Помислете над поведението си, когато срещнете мъж, който харесвате, за първи път. Дали веднага го уведомявате, че имате едикаква си престижна диплома, собствен апартамент, карате хубава кола, много сте пътували, имате финасова сигурност и т.н, и т.н.? Дали говорите много за външността си и как добре изглеждате (на вашата възраст)? Дали „случайно” изпускате имената на важни ваши познати, за да покажете, че имате връзки на правилните места? Дали му обяснавате колко много други мъже ви преследват? Дали говорите повече за кариерата си или успехите си, отколкото за себе си като личност и човешко същество? Дали изглеждате осъдителна по отношение на неговия статус и характера му? Дали натрапвате въпроса за обвързването на мъже, който показват първоначален интерес към вас като веднага им казвате какъв тип връзка искате и настоявате те или да кажат „да”, или да си хващат пътя ВЕДНАГА?

Това са само някои от нещата, които „предупреждават” мъжете, че вие може би ще им идвате „вповече”.  И такъв тип поведение от ваша страна прави невъзможно да имате истинска, здравословна връзка с качествен мъж. Причината е, че „нормалните” хора не се влюбват в дипломи, апартаменти, контакти и прочие... Те могат да изпитват любов само към други човешки същества. Ако вие му навирате под носа дипломите, апартаментите и постиженията си, той може да си помисли: „Какво ли мога да предложа на някой, който вече си има всичко?” Това е солената цена на желанието ви да бъдете в позиция на превъзходство.

Истината е, че макар вие да си имате „всичко”, всъщност си нямате „най-важното” и именно затова желаете този човек.

За да предизвикате и задържите интереса на някого до степен той да иска да ви „преследва”, трябва да се научите да не раздухвате толкова постижанията и успеха си и вместо това да подчертавате нещата, които ви правят желана като жена и човешко същество.

Вие може да вдъхновите един силен и истински мъж да ви кавалерства и да ви ухажва (защо не за цял живот), ако се научите да не оказвате ненужен натиск. Ето как:

1) Овладейте естествената си склонност винаги да бъдете инициатор и само вие да взимате решенията във връзката

Горното не означава да се преструвате на разплакана и разглезена девица, която се нуждае от спасяване. Това е толкова старомодно. Днешната самоуверени и целеустремени мъже не си мечтаят за малката принцеса на тати. Мъжете очакват модерната жена да бъде силна и независима.

Моят съвет по-скоро е да признавате, че сте уязвима и че може да имате някой и друг недостатък, независимо дали в момента се случват първите ви контакти с мъжа или вече сте във вразка с него. Това му позволява да свали гарда и също да ви се покаже такъв, какъвто е. По този начин се създава голяма близост.

Едно уточнение: не казвам да се самобичувате и да снижавате стойността си в неговите очи като си приписвате недостатъци... Просто бъдете искрена и признайте пред себе си, че животът ви не е толкова „бляскав”, че не сте номер едно във всичко и че не винаги сте силна. Не е добре за вас, ако мъжът не може да си представи себе си като ценна част от вашия живот. Ако искате да „поканите” някого в живота си, всъщност трябва да му дадете нещо, което да прави, което вие сама не можете да си свършите.

Освен това трябва да престанете да гледате на отделните личности като „мъже” или „жени”. Това го срещам много често и у двата пола. Заради горчив минал опит, мнозина започват да правят обобщения от рода на „всички мъже са...” и „всички жени са...” Истината е, че много мъже и жени имат големи емоционални проблеми и затова понякога срещите и връзките се оказват трудно нещо. Но вие нямате желание да завързвате връзка с „група мъже” – вие имате желание да намерите и изживявате любовта само с един специален за вас човек.

2) Научете се отказвате от доминацията и контрола и вместо това да изграждате истинско партньорство. Заменете агресивността със сътрудничество...

„Сядайте на задната седалка” понякога. Ако сте истински силна и уверена, значи тярбава да можете да се доверите на себе си (и на своята привлекателност), да се отпуснете и да оставите нещата на обствения им ход. Позволете на мъжа да поеме водещата роля по начин, който му е комфортен и без намеса от ваша страна. Нека той да ви „преследва” отвреме-навреме.

Ако се научите как да си сменяте ролите с него– веднъж той да бъде активен, веднъж вие, ще изградите по-удовлетворяваща връзка – при това може да се случи с мъж, за когото преди сте мислили, че ви оказва съпротива, тъй като „се комплексира от силни жени”.

Ако искате да прилагате повече женственост в личните си взаимоотношения, заповядайте на тренинг-семинара "Хармония с мъжа до теб", където се преподават "тайните" на елегантното женско поведение спрямо мъжете.


I'm in a dialog