Как да различите мъжа, който си струва?

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

Когато като жена сте срещнали някого, когото наистина харесвате, важно е да разпознавате харектерните черти на свестния мъж, така че бързо да определите дали са налице и да не хабите време и емоции с неправилния за вас човек.

Двете най-важни неща, които трябва да сте сигурни, че откривате у мъжа, са честност и стабилен характер. Това са качествата, които са от огромна важност, ако искате да имате партньор за цял живот. Когато опознавате нов човек, важно е да разберете какво той отстоява в живота си, ценностите, според които живее и какви морални правила смята, че трябва да следва. От това ще зависи как той ще се държи с вас и как ще се отнася спрямо самия себе си. Истината е, че ако той лъже другите, ще излъже и вас в някакъв момент по-нататък, дори сега да изглежда, че много се старае да бъде мил... Това важи и за други морални „несъвършенства”, които може да има.

Да ви допада личността му също е важно, разбира се, но недейте да бъркате личността с характера му. Под „личност” тук имам предвид начина, по който той се представя на света – как изглежда отвън. Неговият характер е това, което е отвътре – става въпрос за неговата същина, неговият пълнеж...

За да можете да различите качествения мъж, ще трябва да опознаете човека отсреща и да сте провели известне брой сериозни разговори с него – а всичко това става, като си дадете време.

Ако сте открили мъж, който е отдаден на личностното си развитие и растеж, който иска да научи всичко по силите му, за да стане по-добър човек, значи – бинго!, ето една много важна черта на качествения мъж.

Ако той е емоционално отворен и умее да изравява чувствата си пред вас, това е много добър знак. Вие трябва да чувствате, че вратата към сърцето му е отворена.

Дали той има позитивна настройка към хората и живота? Вижда ли хубавите неща на тази земя, у другите и у себе си? Той трябва да ви кара да се чувствате добре, когато сте около него. В правото си сте да биете отбой, ако мъжът е негативен и само се оплаква. Такъв човек ще изсмуче силите ви и ще ви съсипе.

Дали в характера му откривате зрялост и отговорност? Това означава, че той е пораснал емоционално и не се държи като дете, като очаква вие да се грижите за него и да задоволявате всяка негова нужда. Да е отговорен означава, че той прави това, което е обещал. Държи на думата си и идва навреме, когато има уговорки.

Дали е почтен? Можете ли да разчитате на него, че винаги ще казва истината, дори да му е трудно. Честен ли е със себе си и с вас? Почтеността е ключов елемент, който прави така, че връзката да издържа във времето. Защото вие, като жена, имате дълбоко у себе си желанието да го уважавате, а това е възможно, само ако той се държи добре с другите хора.

Дали той притежава себеуважение? Не говоря толкова за самочувствието му и колко добре може да прави това или онова. По-скоро става въпрос за това дали той е способен да се чувства добре спрямо себе си, дори когато се е провали, при това без да омаловажава грешките си? Как живее живота си, дали може да се грижи добре за себе си? Един мъж щее способен да ви обича истински, само ако обича себе си. Дали позволява на други хора да се държат зле с него или с вас?

Всъщност тук има и една уловка: за да можете правилно да различите характеристиките на добрия мъж, вие сама трябва да притежавате същите качества. Много е важно да обичате мъжа не само заради външните му качества (как изглежда, какъв е социалния/ финансовия му статус, какви са постиженията му, какви са интересите му), но и заради същността му отвътре.

Ако искате да разберете повече за правилния избор на партньор, препоръчваме ви електронната книга "49 стратегии за мъжете и връзките".


I'm in a dialog