Как подхождаме към секса и какво говори сексуалния ни стил за нас?

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

Вашите лични мотиви да правите секс не само подсказват как ще го правите, но и кого ще привлечете като сексуален партньор.

Има най-различни мотиви за правене на секс, които са описани в сексологичната литература. Средният мъж или жена има склонност да търси секс, за да увеличи усещането си за емоционална близост с партньора, да получи удоволствие, да се почувства сигурен/а във връзката си, да получи уверение в привлекателността си, да получи утешение или обелкчение на стреса си. На всеки от тези подтици съответстват различни начини, по които търсим секс, различни партньори и различна степен на страст.

И така, в коя група попадате вие:

1. Избягващите секса

Хората, които избягват секса, имат склонност да се чувстват много неудобно в ситуации на емоционална близост и съотвено подтискат сексуалните си желания. На дълбоко ниво те са убедили себе си, че няма гарнция за удовлетворяване на техните сексуални нужди. Затова според тях сексът е силно надценен и сексуалната активност е просто ненужна. Те не очакват, че сексът ще им въдхне увереност, че ще им предложи комфорт и утешение в трудни моменти или пък че ще им достави удоволствие. Затова и не търсят контакт, мотивирани от подобни цели. Тъй като избягващите секса личности използват несъзнателни психологически стратегии, с които да „деактивират" либидото си, те могат да си живеят сравнително удобно и без сексуален контакт. Което не значи, че всички избягващи секса личности отказват всякакъв контакт. Някои от тях се наслаждават на мили увертюри към секса като гушкане, целувки и държене на ръце, но теглят чертата дотам.

2. Тревожните по отношение на секса

Това са личности, които се чувстват несигурни, уплашени, разколебани, притесняват се много да не би да бъдат отхвърлени и са твърде бдителни за нещата, които заплашват връзката, ако имат такава в момента. Изживяват високо ниво на тревожност и стрес, които идват от ниското им самоуважение и невладеенето на външния им свят. Такива хора са много несигурни по отношение на обичта в живота си и на обвързването.

Тъй като не се доверяват на другите, те подхождат към всички контакти с противоположния пол със СТРАХ и интерпретират определени сексуални поведения, жестове, интонации и обстоятелства като заплашителни, вдъхващи неприязън и свързани с отхвърляне на тяхната личност. Прекомерното им желание да се слеят с партньора често води до това те да са вкопчени, подозрителни, ревниви, контролиращи и дори в някои случаи изключително властни.

За тях наличието на сексуална връзка е равносилно на това колко са привлекателни като мъже/ жени. Да имат вързка означава за тях, че получават определена видимост в очите на обществото. Затова тези хора имат склонност да правят секс с цел да си набавят партньор за романтични отношения. Тяхното участие в сексуалното общуване е най-вече начин да направят партньора си доволен, да се почувстват приети и да предотврятят евентуално изоставяне. Те могат да използват секса и в опитите си да подновят контакт или да възстановят връзката с предишен партньор. Ако другият откаже да прави секс, за тях това е равносилно на отхвърляне и изоставяне. Какъвто и да е конфликт с партньора им ги кара да се чувстват още по-напрегнати и стресирани. В повечето случаи сексуалната им страст ескалира след кавга или спор, когато „сдобряването" за момент ги уверява, че не са отхвърлени и изоставени - ЗАСЕГА.

Тревожните по отношение на секса по-трудно търсят нови сексуални партньори и за тях не е вероятно да изпитат бързо сексуална възбуда с нов човек до себе си. Вместо това те прекарват много време като си фантазират за бишия/ бившата и чувстват силна сексуална възбуда в присъствието на предишния партньор, особено скоро след раздялата. По ирония на съдбата, тяхното постоянна тревога за и около секса дразни партньорите им и те в края на краищата напускат.

3. Уверените по отношение на секса, НО емоционално несигурни

Хората, които са самоуверени в секса, но са изплашени от човешката близост, обикновено са убедени в сексапила и представянето си в леглото. Емоционално обаче те са на ръба, постоянно са с вдигнат гард и са дистанцирани. Такива личности флиртуват много, съблазнителни са, използват сексуални намеци и сексуални „примамки" в общуването си, когато опознават нов партньор. Да знаят, че са желани ги кара да се чувстват добре по отношение на личността си и по отношение на секса - и с право, тъй като те обикновено са страхотни сексуални партньори. Много по-отворени са (в сравнение с предишните два типа) към участие в сравнително необвързващи контакти като например секс за една нощ или секс извън постоянната им връзка. Но въпреки техния сексапил и чудесно представяне в леглото, те никога истински не могат да се свържат с някого на емоционално ниво. Имат склонност да търсят секс, за да се убедят в привлекателността си, да намалят нивото на стреса и другите си негативни настроения и за да манипулират сексуалните си партньори за постигане на несексуални цели (правят го като се държат дръзко и закачливо, бъбрят бебешки, говорят много описателно за секс или се държат невербално по сексуални начини).

4. Уверените по отношение на секса И емоционално сигурни

Хората, които са уверени в секса и емоционално сигурни в себе си, като цяло са по-малко склонни да търсят уверение, че са привлекателни чрез секса. Освен това те по-малко зависят от него, за да регулират нивото на стреса си. Сексът за тях е един от основните пътища към емоционалната близост и интимността (тук се включват обичта, грижата, нежността за тях и партньорите им). Тяхното сексуално поведение обаче не е мотивирано от неудовлетворени емоционални нужди.

Такива хора обикновено изпитват силно самоуважение и имат чувство за собствената си стойност. Те се наслаждават на сближаването със сексуалните си партньори и не се тревожат ненужно, че ще бъдат отхвърлени, изоставени или че ще им изневерят. Те по принцип имат любящи и дълготрайни връзки и СТРАХОТЕН СЕКС.

Струва си да поработите върху себе си, за да станете ЕДНОВРЕМЕННО сексуално и емоционално уверени. Така ще направите връзките си по-любящи, забавни, страстни, удовлетворителни, повдигащи духа ви - и ТРАЙНИ!

Един добър начин да започнете е като изпробвате нашето индивидуално консултиране!


I'm in a dialog