Какво може да отрови дори най-добрата връзка...

От Милена Родригес, консултант по успешни връзки

 

Повече от каквото и да е друго има едно ваше поведение, което ще накара партньора ви да се съмнява в чувствата си към вас.

 

И това поведение е споренето или да го кажем по друг начин – честите „дискусии”.

 

Ако според вас е добре във връзката да се „говори” и да се „обсъждат” (повече от минута) различните гледни точки, то трябва да сте наясно, че за другият това вероятно изглежда просто като грозна сцена.

 

Вие си мислите, че накрая „изговаряте” нещата, докато всъщност съсипвате връзката си. Най-вероятно докато постъпвате „зряло” и обяснявате надълго и нашироко всички ъгли на „проблема”, партньорът се чуди къде му е куфърът.

 

Като цяло това по-често се случва на жените – да смятат, че един хубав спор и изговаряне ще оправи нещата, докато на мъжът му иде да скочи от балкона от досада и унижение. Но има и мъже, които повечко се обясняват или нападат с думи, докато партньорките им просто с всяка минута губят привличането си към тях.

 

Проблемът на такива дълги дискусии във връзката е, че партьорът ви в този момент чувства, че вие просто ИСКАТЕ той/тя да си отиде.

 

Повечето от нас си вадят изводи как да се държат във връзките си от холивудските филми. Моля, обърнете внимание: филмите са си филми. Те не отразяват начина, по който нещата Е ДОБРЕ да се случват в реалния живот. Но наистина повечето от нас нямат достатъчно добри примери за правилно разрешаване на конфликтите в семейството си, та затова черпим от филмите. Да, всички сме го правили...

 

Какво виждаме на екрана? Попадам на филми, в които хората доста се открещяват един на друг. Или пък водят мнооого дълги, прочувствени и умни разговори, докато обясняват на другия човек какво точно не му е наред. Хмм, не бих пожелала никому подобни преживявания в реалния живот.

 

Но наистина, като си заобиколен с толкова много примери, как да не си помислиш, че драматичните дискусии означават, че чувствата ти към другия човек са силни. Или пък че е полезно да анализираш връзката си до припадък... (на партньора ви направо му се повръща от това)!

 

Дори и да не се карате истински с другия, той може да има чувството, че вие го правите, ако му се обяснявате твърде дълго.

 

Та колкото по-често имате тези неприятни сцени, толкова повече искрата помежду ви угасва. И колкото по на висок глас се провеждат, толкова повече приближавате края на връзката си – дори в момента да смятате скарването за безобидно. Това е като онези коварни физически болести (високата кръвна захар например), които ако не хванете и не лекувате навраме, могат да причинят големи щети на целия организъм. И най-неприятното е, че тези болести не показват много очевидни симптоми, докато вече не е твърде късно...


Обикновено хората, които се обясняват много, някак започват да чувстват, че не са на правилния път. Те си знаят, че партньорът им все повече се отдръпва, но изпитват нуждата да го накарат да „разбере”. Мислят си, че само ако могат ясно да му обяснят гледната си точка, това ще разреши нещата с магическа пръчица! Но да опитвате отново и отново да накарате другия „да разбере” убива връзката ви. Никой не е щастлив в отношения, в които има чести разправии.

 

Да, може би вие сте прави и може би той/тя наистина не разбира, но това значи ли да повтаряте едно и също нещо до безкрай. Ако някой не е наясно, то не можете ли за момента да оставите темата и да приемете, че хората, дори и най-близките, няма винаги да ви разбират за всичко.

 

Най-забавното нещо в цялата история е, че да се караш е толкова излишно. Има съвсем други начини да прокарате позицията си. Какви са те? Различни са и голяма част от работата ми е посветена на това да уча хората да общуват и да влизат в конфликти, без изтощителни словесни битки. Като цяло трябва да запомните, че другите гледат много повече действията ви, отколкото думите... Нямам предвид винаги да си мълчите и да се „стискате”, ако нещо ви е неприятно (макар че в живота има ситуации, в които е по-добре да си затваряме устата) – но едно е да го кажете, съвсем друго е да го обяснявате с часове и в различни подробности.

Запомнете: да се карате означава, че сте слаби и несигурни в позицията си. Това показва липса на комуникационни умения. Вие излишно демонстрирате войнствен маниер.

Караниците създават негативни спомени. Това подтиква партньора ви да избяга при някого, който се справя с конфликтите по различен начин. Когато се карате, партньорът получава съобщението ви: вие сте нещастни с него/ нея. Той може да пропусне съобщението, че вие го/я обичате и искате да сте заедно завинаги. Караниците са му демонстрирали обратното.

 

Така, че ако искате щастлива връзка, споровете не са пътят за вас... Научете се да се изразявате по друг начин – най-вече с достойно поведение!

 

Ако сте жена и искате връзка, която върви гладко, най-доброто за вас е тренинг-семинара „Хармония с мъжа до теб”.

 

Ако сте жена и искате да промените в правилната посока подходът към връзките си, препоръчваме ви електронната книга „49 стратегии за успех с мъжете и връзките” или електронната брошура „Как да получим обич и уважение във връзката”.

 

Ако сте мъж и искате добра връзка за себе си, препоръчваме ви индивидуалното консултиране.

 

Статия, която дава още интормация по темата – Кога да говорите и кога по-добре да замълчите във вразката


I'm in a dialog