Когато става въпрос за брак, изберете си чудесен мъж - или останете сами!

от Миглена Кючукова, консултант по успешни връзки

Брак и запознанства са две напълно различни неща. Можете да се срещате и прекарвате времето си с много различни видове мъже. Но когато става дума за брак, вдигнете„летвата“ възможно най-високо. Бракът ще засегне всеки аспект на живота ви - и живота на децата ви. Изберете си на всяка цена чудесен мъж - не просто добър човек.

Ако вече имате деца или имате намерение за такива в бъдеще, тогава е по-важно отвсякога да си изберете чудесен мъж.

Когато имате до себе си чудесен мъж, дори и той да не е напълно съвместим с вас, то грешката не е особено голяма. Ако изберете чудесен мъж, това ще се отрази положително на живота ви и на живота на вашите деца. Той ще бъде стабилно влияние, дори и да се разделите с него в някакъв момент в бъдещето!

Разбира се, ние се надяваме, повече от всичко, да останете щастливи заедно за цял живот, но реалността на статистиката на разводите ни показва, че много хора не могат да останат женени „завинаги“.

Трябва да се отбележи: за най-добри резултати, трябва да бъдете толкова добра към съпруга си, колкото и той с вас! Много чудесни мъже са били тормозени от жена, която знае, че може да й се „размине“ с него (и обратното).

Има мъже с недостатъци, добри мъже и чудесни  мъже

Ако се стремим към добър живот с любов и благополучие, трябва да си дадем сметка, че има 3 вида мъже:

1. Мъжете, които имат хронични житейски и емоционални проблеми. (Избягвайте да се срещате или да се омъжвате за тях!)

2. Мъжете, които са добри хора - с различна степен на пропуски, с които можете да живеете.

3. Мъжете, които са просто чудесни.

Важно, за да можете да определите с какъв човек сте - за предпочитане преди да се занимавате сериозно с него.

Мъже, които имат хронични житейски проблеми
Разбира се, ние знаем, че никой не е перфектен. Можем да очакваме хората да имат недостатъци. Но има една линия, която, ако се пресече, преминавате от нормални човешки несъвършенства до големи проблеми. Съществумат недостатъци в мъжкия характер, които ще ви причинят сериозни смущения, големи неудобства и тежести.

Трябва да определите дали тази линия е пресечена от мъжа, който ви интересува. Нормалните човешки несъвършенства ще ви причинят случайно неудобство или проблеми, но все пак знаете, че имате един прекрасен мъж до себе си, който е наистина добър човек. Ако обаче даден мъж има хронични житейски и емоционални проблеми – трябва да знаете, че сигурно ще ви доведе до проблеми с парите или с външните взаимоотношения - с приятелит, семейство или институциите.

Везните никога няма да са балансирани в такава връзка, ако вие сте тази, която винаги трябва да се държи като възрастния; ако вие трябва да оправяте бъркотията, която той е създал в живота си. Мъжете, които имат хронични проблеми ще ви накарат да се чувствате хронично нещастни! Искате ли връзка, а не спасителна мисия?!

Добрият мъж (мил и отговорен, но не съвсем ЧУДЕСЕН)
Добър човек, който можете да обичате и с когото да живеете. Той е надежден и отговорен. Когато става дума за най-важните събития в живота, той ще бъде до вас. Той може да има много недостатъци, но не живее на ръба. Държи здраво нещата в ръцете си. Той ви оценява и не иска да ви загуби.

Добрият мъж може да има някои сериозни лични недостатъци, но като цяло можете да разчитате на него да направи правилното нещо, когато се налага. Можете също така да разчитате на него в условията на криза, дори и ако той е способен да ви подлуди в някои моменти.

Проблемите идват в две възможни области:

1. Несъвместимост - вие нямате достатъчно сходства или сте личности, които влизат в сериозен сблъсък. В този случай, наистина грешката не е в него - но пък е много трудно за вас да останете щастливи в дългосрочен план.

2. Степента на неговите недостатъци и как те влияят на живота ви. Вие може да сте луда по него, но характерът на неговите недостатъци става все по-голямо бреме и на вас ви се иска да имате по-щастлив брак.

Тъй като той не е чудесен мъж, дори и в романтичната ви душа все още да тлее надеждата, че всичко ще се оправи, има част от вас, която желае да се бяхте се омъжили за чудесен мъж.

Това не значи, че трябва да изоставите един добър човек! Просто значи, че има място за подобрение. Не се опитвайте да го промените обаче - това ще предизвика негодувание. Мъжете искат да ги приемат такива, каквито са. Ако се случи някаква промяна, тя ще трябва да дойде от тях самите.

Отличителните белези на чудесните мъже - и не толкова чудесните...
Много жени са женени за добри мъже, които имат притеснително поведение. Тези жени живеят нещастни, но все още не могат (и вероятно не трябва) да напуснат съпрузите си. Те си знаят, че дълбоко в себе си той е добър човек и това е достатъчно основание, за да не го напуснат – но това не е достатъчна причина за тези жени да бъдат щастливи.

Ето нещо което не искаш да ти се случи...

Мъжете са склонни да имат следните видове недостатъци. Степента може да бъде лека или тежка.

1. Безотговорността - не поставя на първо място семейството.

Тези хора си правят каквото си искат, дори ако тяхната съпруга и деца ги чакат. Изглежда, че отхвърлят семейните отговорности и все още копнеят да са си малко момче - до такава степен, че са ненадеждни, когато става въпрос за задоволяване на нуждите на семейството. Например - те не ходят на училищни събития, за да видят програмите на децата си или спортните събития, на които лесно биха могли да присъстват.

Какво ще направи чудесният мъж: чудесните мъже поставят на първо място семейството. Тяхната отличителна черта е постоянна преданост. Винаги можете да разчитате на тях, да бъдат там, където те казват, че ще бъдат.

2. Хронично флиртува с други жени.

Тези мъже постоянно се опитват да покажат на другите жени (не на съпругите си), че все още "ги бива", когато става въпрос да бъдат привлекателни. Те създават приятелства, които лесно биха могли да отидат твърде далеч и да излязат извън контрол.

Какво да ви посъветвам, ако някой има тази склонност? Подобни мъже имат нуждата да докажат своята привлекателност на всички жени. Те хора се опитват да правят услуги на дамите около себе си. Изглежда, че все още търсят одобрение, вместо да заявят ясно, че са "заети".

Какво няма да направи чудесният мъж: чудесните мъже не показват интерес към някоя жена, която не е съпругата им и не флиртуват. Разбира се, и те са хора, но разбират, че да си женен мъж означава връзката с други жени да е ограничена. Те знаят, че действията им винаги трябва да отразяват това. Не се впускат в ситуации, които изглеждат подозрителни за някого.

3. Мъжете, чието его е крехко.

Тези хора имат ниско самочувствие и високи конкурентни желания, така че изпитват силен подтик да се докажат пред другите хора. Това може да приеме следните форми:

Мъжете, които са прекалено щедри. Хвърлят твърде много пари, за да се проявят като богати или великодушни. Щедростта е прекрасна - но неразумната щедрост, проявена, само за да  впечатли останалите, е недостатък.

Мъжете, които настояват да бъдат прави през цялото време. Тези хора изпадат в чести спорове с околните. Те постоянно предлагат непоискани съвети или становища. Често са ядосани за спорове, които са имали и които биха могли да бъдат напълно избегнати.

Мъжете, които имат необичайна "кауза" или убеждение, на което посвещават живота си. Тези хора са шампиони в дадена кауза или учение, което е далеч извън опита и интересите на средностатистическия човек. Това ги прави да изглеждат като неудачници и ги отдалечава от другите. Освен ако не споделяте тяхната кауза или доктрина също толкова страстно, по-добре да избягвате този вид човек.

Мъжете, които никога не са напълно отделени от майките си. Ако често получавате неодобрение за изборите, които правите  от майката на този мъж (и вашият съпруг винаги е носител на лоши новини), очаквайте това да продължи и дори да се влошама. Намерете си мъж и свекърва, които мислят, че сте прекрасни.

Мъжете, които не са харесвани от много хора. Мъжете, които са ненавиждани от другите мъже, трябва да бъдат избягвани. 


I'm in a dialog