Мъжете мислят, че връзките трябва да бъдат вълшебни

от Миглена Кючукова, консултант по успешни връзки

Мъжете мислят, че връзките трябва да бъдат лесни. Мъжете описват себе си като по-емоционални от жените, когато влизат в една връзка. Мъжът не желае да прекарва много време в размисли за това какво прави връзката успешна. В неговото съзнание, връзките или са успешни, или не. Отношенията или се получават за него, или не. Той е или прелъстен от жената до себе си, или не. Подчертавам, че това е опростено, в черни и бели цветове, обаче така мислят повечето мъже, когато се влюбват и встъпват във връзка. Много жени са имали неприятни случки с мъже, когато са се опитвали да им обяснят тънкостите на взаимоотношенията. Те смятат, че ако мъжете проумеят какво прави жените щастливи и кои са движещите сили на любовта, мъжете може би ще бъдат по-склонни да правят нещата, които жените желаят.

Женското вникване в проблема се струва странно за мъжете

Една от женските фрази, които нямат никакъв смисъл за мъжете, е: „Хайде да поработим върху нашите взаимоотношения“. Докато тази фраза има някакъв смисъл за мен и за вас, мъжете не могат да разберат идеята на това „да работим върху взаимоотношенията“. Тяхната гледна точка за взаимоотношенията е същата като техния подход към купуването на къща. 

Купувате къща и това е добре, защото повече не ви се налага да работите за нея. Можетеслед това да я поддържате, но вече не се налага да продължавате да работите за нова къща. Ако го правите, това означава, че къщата е построена лошо или с недобър дизайн. Мъжете са склонни да забравят, че взаимоотношенията са непостоянни, че се променят, че те порастват и се развиват в зависимост от усилията и времето, които им отделяме. 

Това не означава да се откажем от идеята да подобрим своите взаимоотношения. Обаче без да разберете как мъжът възприема идеята за тях, няма да сте способни да му предадете правилно това, което искате да разбере. Друга жена може да вникне какво казвате, но не и вашият мъж. Ако използвате думи от рода на: „хайде да поработим над взаимоотношенията“ , „хайде да общуваме по-добре“ или “хайде да говорим за случващото се“, вие вероятно ще го объркате. Мъжете не използват такъв тип език, когато разговарят с други мъже. Ако отидете на спортно събитие, никога няма да чуете такива думи. Ще чуете опростени неща като: „Как си?“ и обикновено отговорът е „добре“ или „ок“. Краткостта на думите е предимство в мъжките среди.

Дълбоко в мъжкото сърце има желание за близост

Близостта с жена е привлекателна за мъжа, освен ако партньорката им няма тенденция за силно пристрастяване или  саморазрушително поведение. Обаче много мъже не знаят как да постигнат близостта, след като веднъж чувствата влизат в играта. Това, което вдъхновява мъжа да работи над взаимоотношенията, не е това, което сте му обяснили. Онова, което го провокира да се старае е просто дали постъпките му водят до добър резултат. Когато мъжете правят определени неща и получат от вас реакция, която им харесва, те са много по-склонни да повторят хубавата постъпка отново. 

Когато мъжът прави добри неща за вас или ви дава комплименти, това би могло да предизвика жестове на благодарност от ваша страна. Но когато той не получава желаната реакция на благодарност, е склонен да мисли, че хубавото му действие няма стойност. И всъщност дори не е достатъчно, когато вие просто харесате това, което е направил. Ако той не почувства, че вие му се радвате (избрах думата „почуства“ с основание), той няма да повтори добрата си постъпка. 

Въпреки че мъжете не тълкуват много чувствата си и не ги подлагат на анализ, както пранят жените, те се мотивират от емоциите по същия начин както и нежният пол. Истината е, че при мъжете по-голям мотиватор са чувствата, отколкото логиката. Често пъти жените премълчават какво чувстват към мъжете в моментите, когато са доволни от тях. Те се страхуват да не бъдат обвинени, че преувеличават добрите си чувства, за да манипулират. Истината е, че, ако наистина харесвате това, което той е направил, мъжът се нуждае да види и да почувства вашата реакция. Трябва да усети, че ви е направил щастлива. Това ще бъде голяма гордост за него. Ше го накара да иска да запази своята връзка, усещайки се много доволен, когато прави неща, които ви създават щастие. Мъжът ще прави всичко, за да ви достави удоволствие, за да постигне това, което иска - а именно усмивката и доброто ви настроение.


НОВИ СЪБИТИЯ В УЧЕБЕН ЦЕНТЪР УСПЕШНИ ВРЪЗКИ

 
Вечер на отворените врати - безплатна лекция за комуникацията между половете - 5 април
 

I'm in a dialog