Мъжете са склонни или да обгрижват, или да защитават

от Миглена Кючукова, консултант по успешни връзки


Мъжете са склонни да проявяват един от двата преобладаващи стила на поведение, когато става въпрос за задоволяване на потребностите на своите жени. Техният стил е начинът, по който те взаимодействат с с любимите си през 70-80% от времето.

Грижовните

Мъжът, който на първо място е фокусиран в грижите за жената до себе си е склонен да бъде чувствителен и често пъти е концентриран в хармонията във взаимоотношенията. Той може да усеща по-добре чувствата - и неговите, и нейните, и често полага големи усилия да бъде добър. Този тип мъже са внимателни и си спомнят детайли като рожденни дни или специални събития. Тяхна първостепенна цел е да обгрижват и да проявяват интерес към емоционалното състояние на жената и на връзката като цяло. Мъжки качества на господин Грижовен не  намаляват с това, че той е запленен от желанието да накара жената да се чувства комфортно и да знае, какво е значимо за нея.

 

Защитаващите

Другият вид ориентация е тази на защитника и много мъже попадат в тази категория. Този тип мъже изпитват силно чувство за отговорност и нуждата да знаят, че техният дом и избраната от тях жена са защитени. Това може да бъде както финансова, така и физическа сигурност. За да осъществят това, този тип мъже изпитват нуждата да контролират своето обкръжение. След като чухте това, можете да си представите как някой от този тип може да бъде контролиращ във връзката ки. Неговата гледна точко е следната: може да се осигури сигурността само чрез пълен контрол на това, върху което сте фокусирани. Когато този тип мъже е фокусиран върху физическата сигурност, може би мисли нещо такова: „Очаквайте, че нещо може да се обърка и укрепете своя дом. Бъдете наясно с всички, с които влизате в контакт и бъдете внимателни докато ги опознаете добре“. Това може да звучи параноично, но често е хубаво да се знае, че мъжът мисли за тези неща и прави планове за защита срещу потенциални заплахи.

Когато той подсигурява финансова сигурност, за него е важно да контролира разходите и размера на сумите, необходими за поддръжката на домакинството. Ако мъжът желае да подсигури финансова сигурност, едно от първите неща, което ще има нужда да знае или ще настоява да знае е колко пари вие и семейството като цяло харчите всеки месец. Няма да има финансова сигурност, докато се харчат повече пари, отколкото се изкарват. Изключение са мъжете, които притежават или изкарват толкова пари, че това, което харчи жената е почти без значение. Рядко може да се намери мъж, който притежава милиони и да не се интересува от това, колко харчи семейството му. 

Мъжете, които са по-грижовни, изпитват голямо удоволствие да осигурят емоционален комфорт на своята половинка, а за да направят това, те се нуждаят от повече информация. Те са склонни да питат жената как се чувства или какво я притеснява. Грижовните мъже също обръщат внимание на детайлите, като например, нещата, които харесва, какви подаръци я трогват, или кой е нейният любим парфюм. Жените мога да видят и двете качества – грижа и защита – по различно време, и трябва да знаяг, че мъжете притежават и двете характеристики по начало. И макар че всеки мъж притежава тези две черти до някаква степен (освен, ако не е престъпник или жесток човек без съвест), при всеки има един по-доминиращ стил на поведение. Това означава, че мъжът използва единия стил много повече от другия. Мъжът се нуждае от отправна точка, нещо което работи в негова полза почти всеки път. Това е неговият основен начин да се свърже с жената. Когато не е сигурен, кой подход работи, като например кой е най-добрият път да се сближи с вас или как да направи нещо за вас, той ще е склонен да прави предположения, базирани на това, какво чувства в момента.

Той или ще подпомага  жената или ще я защитава.

Мъжът, който е много добър в това да бъде защитник, ще бъде още по-покровителстващ, поставен под стрес, и понякога ще прекалява с контрола. По-грижовните мъже, поставени под стрес, ще имат желание да задават повече въпроси, да правят разни неща за вас или да подаряват.

И така, какво точно е съотношението между двата стила на поведение? Това зависи от определения човек. Добрият вариант е, когато мъжът е склонен да поема отговорност за своите действия. Той ще бъде по-проницателен за това, какво трябва да прави в определена ситуация или как да реагира на определени неща. Това всъщност ще означава съотношението да е сравнително поравно, като например, той може да бъде 60% контролиращ и 40% грижовен. Мъж, който не може да прозре причините за своите действия, няма интерес да разбере и как чувствата влияят на неговите действия. В този случай, вие обичайно ще откриете едният стил да е с много високо ниво, а другият да не е развит. Такъв мъж може да има съотношение 90% от единия и 10% от другия стил. Вие можете да имате мъж, който е с преобладаващо защитническо поведение (90%) и рядко проявявяща се грижовно (10%).

За мъжете е по-лесно да поддържат взаимоотношения с жените, използвайки стила на поведение, който им е удобен и на тях може да им бъде некомфортно да използват другия. Мъжете с защитнически стил на поведение, които желаят да развият своята грижовност, могат да се чувстват глупаво, когато задават въпроси за чувствата. Само чрез постоянство и тренировки могат да придобият способността да отдадат загриженост на жената, която е в затруднение. Тези мъже не могат никога да станат напълно грижовни, но могат да бъдат такива в 40% от времето, ако те желаят да се упражняват. Същото се отнася и за мъжа, на който му е по-лесно да бъде грижовен и по-трудно да се държи по другия начин. При него трудността идва тогава, когато той трябва да предприеме действия, които ще бъдат добри за неговата любима,  макар, че на нея ще й бъдат неприятни. Един пример: когато тя има някякъв проблем с пристрастяването (например към алкохола) и той трябва да се изправи срещу нея. Тя обичайно ще се държи защитно и ще бъде ядосана, но това, от което се нуждае в този случай е, той да бъде защитаващ и да я обича достатъчно, за да й постави граници, независимо дали тя желае или не. Не е лесно обаче за него да направи това.

За съжаление има много мъже, които не позвнават добре причините за своите действия и поведение и нямат интерес да развиват своето себепознание. Тези мъже са погълнати в себе си и нарцистични. Те са склонни да се поддават на наркотици, към порнография или друг вид пристрастяване. Тези мъже са склонни към скокове в настроението – те се люшкат от един вид емоция към друга. Могат да станат прекалено защитаващи или по някога прекалено обгрижващи. Този тип мъже не могат да бъдат причислени към някой от двата стила поведение. Когато обстоятелствата са благоприятни, те са чаровни и топли. Но когато са притеснени, отегчени или нервни, те се концентрират само върху това, което те самите чувстват и което е добре за тях. Когато тази себична стрна от тяхната личност излезе на повърхността, техната партньорка се пита: “Откъде се появи това?“ или „Какво се случи?“ За да определим основното мъжкото поведение отнема време. Може да отнеме седмици или месеци.

Сега, когато знаете двата типа на поведение на мъжа спрямо жената, вие имате избор. Задайте си въпроса: „Кой стил подхожда повече на моята личност?“ Дали основно желаете мъж, който да ви защитава? Или по-скоро някой, който е по-грижовен? Отговорите на тези въпроси определят кой от тези два стила по-добре допълват вашата личност. Защитаващият мъж желае жена, която иска и се радва да бъде защитавана. Тя му вярва, дори той да не е прав. Тази вяра го кара да се чувства силен, което от своя страна го кара да желае да я защитава дори повече. Ако желаете мъж, който да притежава по равно и от двата стила, всъщност, това, което искате от него е той да се превърне във ваш баща. Само бащата може да бъде защитаващ и грижовен по едно и също време. Обаче, фигурата на бащата има и обратна страна, защото той ще изиска да установи пълен контрол над жената. Вие като жени сте допълнение към неговия стил. Стилът, който най-добре ви подхожда, винаги ще ви кара да се чувствате по-женствени. 

Някои жени са  влизали от една лоша връзка в друга или са имали бащи, които са били крайно емоционално студени, докато те са растяли. Те не само са се научили как да се грижат сами за себе си, но също така за тях е трудно да си представят да бъдат  уязвими пред мъжа и налагат много повече  контрол, отколкото е приемливо.

И не защото те не разбират принципа. Тези жени го разбират и не става дума за това, че искат да бъдат диктатори. Но въпреки това за тях е трудно да изразят много емоции. Те не смятат, че могат да направят грешка. Това, което е привлекателно за този тип жени е да разбират, че мъжът се интересува от тях. Той трябва да е способен да се адаптира към смяната на нейните настроения, защото нейното мнение за състоянието на нещата се променя всяка седмица. Ако вие сте от този тип жени, грижовният тип мъж често е добър избор.

Наясно ли сте какъв тип мъж ви подхожда?

Кой от типовете мъже ви допълва? Как бихте искали да той да показва, че го е грижа за вас? Помислете за миналите си връзки. Кои жестове са означавали много за вас? Ако вие в момента сте във връзка, какви са нещата, които са от значение за вас? Дали това е начинът, по който ви изслушва или това, че той се грижи за финансовата сигурност и безопасност? Ако вие сте избрали мъжът, които има преобладаващ грижовен стил на поведение, тогава вие ще оформите другата страна. Тъй като мъжът използва в отношенията си с вас доминиращият си стил, вие обратно, трябва да знаете как да се погрижите за неговия второстепенен. Ако знаете, че той предпочита да обезпечава сигурността, обича да прави неща, които са безопасни за вас, то той не се интересува да говори за чувства, той не прави много романтични неща, тогава вие знаете това, че когато той прави тези жестове към вас – задава въпроси как е минал денят ви, слуша ви внимателно, когато споделяте чувствата си или проявява някакава грижовност по принцип – вие трябва направите опит да го наградите за това поведение. Ако вие знаете, че това да задава въпроси как се чувствате, не е неговият основен стил на поведение, това изисква последователно поощрение (награда) за него, за да развие другата страна на своята личност.

Това е отлична новина за жените, които са готови да помогнат за развиване на тази част от мъжкото сърце и личност, които са оставени без внимание. Как да направят това? Лесно е. Ако вие показвате емоциите, които изпитвате, когато той прави нещо, което ще ви хареса, това ще го окуражи да поема рискове. Когато мъжът, за когото ви е грижа, прави нещо, което ви кара да се чувствате обичана, скъпа и специална, начинът е да привлечете вниманието му към тези чувства. Когато той види вашата позитивна емоционална реакция към нещо, което той е направил, той ще се почувства фантастично. Когато той почувства, че може да ви направи щастлива, той ще се опита да прави това отново и отново. Той се нуждае от този вид обратна връзка, защото иначе ще се чувства неловко. Мъж, който се чуства горд от това, че ви защитава, може да се почуства смутен или засрамен, когато ви подари рози или когато ви каже, колко много мисли за вас. Когато прави тези неща, той се нуждае от емоционален отговор (награда). Когато вие му върнете достатъчно емоционални отговори и споделите как се чувствате и съобщите, че оценявате тези действия, това ще го насърчи да бъде много по-склонен да  развива „по-некомфортната“ страна на своята личност.

 

Електронни книги (за жени) 

Как да получим уважение и обич във връзката 

49 стратегии за успех с мъжете и връзките 

 


НОВИ СЪБИТИЯ В УЧЕБЕН ЦЕНТЪР УСПЕШНИ ВРЪЗКИ

1. Техника за ребаксация "Потокът на любовта" - 6 октомври
2. Лекция "Как да възпитаваме децата си" - 8 октомври
3. Вечер на отворените врати - безплатна лекция за комуникацията между половете - 15 октомври 
 
 

 

 


I'm in a dialog