Най-добрият начин да търсите партньор

(Четиво, от което дори обвързаните ще научат важни неща)

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

 флирт, връзка, запознанство

Един съществен процент от клиентите ми – и мъже, и жени, нямат човек до себе си, но много искат да се оженят/ омъжат.

Дълги часове наред съм слушала хора и от двата пола да изразяват разочарованията си от опитите си да намерят Единствения/ Единствената.

Когато им задам въпроса коя според тях е причината за затруднението им, в 90% от случаите получавам еднотипен отговор: „Изглежда съм твърде придирчив/а...”

На това винаги отговорям по един и същ начин: „Съмнявам се, че това е проблемът...” Нека ви изложа моите съображения: когато разговарям с хора, които са успешни в установяването на връзка, а по-късно и в брака, те никога не казват, че не са били придирчиви.

В действителност проблемът на повечето необвързани хора не е придирчивостта, а по-скоро е начинът, по който те подхождат към запознанствата и срещите. Онези от нас, които изглежда без усилие привличат и си запазват прекрасен партньор/партньорка, интуитивно прилагат на практика следните 5 правила:

1. Разберете какво наистина искате

Когато повечето търсещи партньор хора чуят от близки и приятели, че не трябва да са толкова придирчиви, те вярват, че това означава да направят компромис с характеристики и качества, които значат много за тях. Всъщност това, което върши по-добра работа на практика, е по-скоро да не държите на голям брой желания за идеалния си партньор.

Да разберете какво искате всъщност означава, че има няколко базисни качества, които задължително държите да притежава партньорът ви, докато за всичко друго можете да сте гъвкави.

2. Иска се повече време, за да опознаете някого

Когато започнете да излизате с някой потенциален партньор, ето какво се случва в съзнанието ви: в опит да прецените другия, започвате да търсите знаци какъв е неговият харакатер.

Големият проблем тук е, че след една-две срещи вие започвате да мислите, че знаете какъв е човекът, когато на практика това не е истина.

Нещата, които виждате у него/нея са само едно „парченце” от личността на човека. Затова продължавайте да излизате с него/ нея, докато го опознаете по-добре... спрете процеса, само ако той/тя се държи по напълно недопустим начин. 3 срещи са абсолютният минимум.

3. Не се опитвайте да спасявате хората

Ако трябва да бъдем честни, всеки от нас го е правил. Срещате например много привлекателен господин и тоооооооолкова ви се иска нещата да се случат помежду ви.

Той все закъснява за срещите ви и даже очевидно ви лъже в очите (да, вие си знаете, че фактите са съвсем различни от начина, по който ги представя...), но накрая го оправдавате като си казвате, че той е все пак толкова атрактивен или пък много успял... Все се надявате, че след като прекарате достатъчно време заедно, той ще престане да се държи зле и ще се превърне в човека, който вие си знаете че е... и за когото сърцето ви подсказва.

Този подход към срещите често докарва нещата дотам, че жената изгубва години в очакване другият да се промени... а това много рядко се случва.

Затова искам дебело да подчертая следното: по-добре е да си намерите партньор, който ви обожава и е мил към вас постоянно, отколкото да се опитвате да убедите някой да постъпва различно...

4. Обърнете внимание как потенциялният партньор ви третира, когато не е доволен от вас

Срещите са затова да опознаете другия. Накои необвързани смятат излизането заедно за приказно време, прекарано с човек, който им доставя прекрасни емоции. И все пак тази мечта просто не е възможна... през цялото време.

Давам ви думата си: без значение колко чудесен смятате, че е човекът, с когото се виждате, неминуемо ще има моменти, в които той няма да е така чудесен. Със сигурност ще се повяват случаи, в които вие, двамата, няма да сте съгласни един с друг и ще се карате.

Начинът, по който се държи с вас по време на тези не толкова романтични мигове е най-добрият индикатор какъв би бил той в брака. Истината е, че в тези моменти човекът не е подтикван от романтичните си фантазии, а от суровият факт дали му пука достатъчно за вас, та да бъде внимателен към чувствата ви... дори в момента гневът му да го тика в друга посока.

4. Любовта не решава проблеми (емоционални, а и всякакви други)

Може би сте попадали на информация за психологическите изследвания на печеливши от тотото. Около година след като е спечели огромна сума, човекът започва да си се чувства по същия начин, по който се е чувствал преди да забогатее. Ако печелившите преди са били често потиснати, тревожни, депресирани или все им е било скучно, то след година те се чувстват по същия начин, нищо че са богати.

Радостното влюбване, създаването на връзка, брак или дете може да направи щастливият човек още по-щастлив... Но няма да заличи чувствата на самота, ако те са съществували преди това.

Затова ако отивате на срещи, защото се чувствате силно самотни и изоставени без партньор, това е и начинът, по който ще се чувствате след шест месеца до година след като вече сте влюбени, дори човекът до вас да е чудесен.

Затова не омаловажавайте чувството, че сте изключително нещастни без партньор (и не се заблуждавайте, че това е нормално за повечето необвързани хора, защото не е). По-добре поработете по тях с професионален психолог.

Ако искате да разберете повече за правилния избор на партньор и какви хора трябва да избягвате, препоръчваме ви електронната книга „49 стратегии за успех с мъжете и връзките”!


I'm in a dialog