Никога не съм имала сериозна връзка

ВЪПРОС: Аз съм на 28 години и никога не съм имала сериозна или по-продължителна връзка. Това лято се запознах с един чудесен мъж по интернет и скоро след това се срещнахме лично. Той казва, че чувства привличане към мен и аз също съм привлечена от него, освен това виждам много приятни качества в характера му. Най-трудното за мен е да не прекалявам с анализирането на всяко негово действие, за да разбера дали реагира положително или отрицателно спрямо мен. Просто чувствам, че го обичам повече, отколкото той - мен. Когато повдигна темата, за да му обясня, че не се чувствам достойна за него, той ми казва да се отпусна и да престана да се тревожа за глупости. Всяка връзка, която съм започвала, се е проваляла, защото твърде много се тревожа, че човекът ще ме напусне. Ако просто можех да се отпусна, вероятно шансовете ми за сериозна връзка щяха да са по-големи. Обичам го и не искам да го изгубя, но в същото време не знам какво да правя... Наистина ме е страх, че така и ще си умра сама!

КОНСУЛТАНТЪТ ПО УСПЕШНИ ВРЪЗКИ ОТГОВАРЯ: Наистина мога да си представя какво огромно напрежение създава това и за двама ви. Тъжната реалност е, че прекаленото анализиране на реакциите на другите хора спрямо нас е симптом на много по-дълбок психологически проблем - той се проявава в прекалена тревога, че всеки който се доближи до нас един ден ще ни нарани като ни напусне.

Прекаленото анализиране на всяка негова постъпка, за да разбереш дали реагира положително или отрицателно си е твоят начин да търсиш някакви знаци, че той си мисли да/ иска да те напусне. Да „повдигаш темата", да се опитваш да си създаваш фалшив образ в неговите очи, за прикриеш колко си уязвима, да не си позволяваш да се привържеш към него и да го отблъскваш от себе си - това са все опити от твоя страна да контролираш кога във времето ще се случи това, което смяташ за неизбежно.

За съжаление няма лесен начин или бърза техника, която можеш да научиш, за да спреш да се тревожиш прекалено и в повечето случаи безпочвено. За предовратиш разпадането и на тази връзка подобно на предишните по-добре се опитай да не „повдигаш темата" и да му казваш, че не се чувстваш достойна за него. Той най-вероятно мисли, че става въпрос за някоя от онези странни „женски тревоги". По-добре е да му кажеш, че имаш своите страхове да не го загубиш, но това няма нищо общо с него като личност и че работиш върху преодоляването им. След това си отдели време да се научиш как да се сближаваш с друг човек - дори ако това означава, че ще рискуваш някой ден да го изгубиш. Дай на приятеля си възможността да окаже подкрепа на жената, която е важна за него - разбира се, това си ти. Може би той ще разбере през какъв вътрешен ужас преминаваш.

Това е просто съвет за първа помощ, така че да се предоврати разпадането на отношенията. Силно ти препоръчвам наистина да поработиш върху себе си, така че да не чувстваш, че ако нямаш връзка, то това значи, че не си достоен човек. Имаш нужда от известна „доза" консултиране, защото по принцип е много трудно човек сам да изкорени навиците си за силна тревожност. Докато не видиш истинската си стойност като човек, ще продължаваш да чувстваш, че няма какво ценно да предложиш на мъжа до теб.

И последно, но не по важност - бъди добра към себе си! Почти всеки човек има в миналато си неща, които би направил по-добре, само ако можеше да се върне времето назад и да действа от позицията на опита, който има сега. Няма нужда да си напълно „просветлена" - никой не е напълно „просветлен" - за да имаш пълна с любов връзка. Но е важно вътре в себе си да започнеш да чувстваш, че си достойна за любов - това ще те направи много по-спокойна, сговорчива, забавна и приятна за общуване.

Ако продължиш да игнорираш проблема, вероятно това ще доведе до самоизпълняващо се пророчество и да, връзката ще приключи.


I'm in a dialog