Опитвате се да му помогнете, но той би предпочел друго

от Милена Родригес, консултант по успешни връзки

Обзалагам се, че сте в състояние да съставите списък с неща, за които са ви казвали, че мъжете мразят. Например, сигурна съм, сте чували, че един мъж не понася жена, която иска той да споделя чувствата си.

Всъщност това е вярно - господата наистина не харесват подобен натиск. Само че, също така бих се обзаложила, че нямате предства за онова едничко нещо, което дразни мъжа повече от всичко… При това то е нещо, което правите непрекъсното и което дори ви изглежда като разбираема и мила постъпка от ваша страна.

Истината е, че почти всеки мъж, който ще срещнете или обикнете, ще се чувства обиден, ако се опитвате да му помогнете, без той да ви е молил за това. Какво имам предвид под това “да помагате”:

- Да излизате с предложение как той да реши проблема си

- Да му казвате какво трябва да направи

- Когато ви разказва за проблема си, да окупирате разговора

Само да подчертая отново, ключът тук е: когато той не ви е молил за помощ!

Защо на вас като жена ви е особено трудно да не помагате?

Причината е проста: когато обичате и ви е грижа за даден мъж, вие интуитивно усещате, щом нещо го притеснява. И тогава започвате да се плашите до крайност, че това, което го измъчва, е всъщност най-лошият ви страх - той не иска да бъде повече с вас.

Или пък:

Че ви е бесен за нещо, което сте направили, без да го осъзнавате… и сега той мисли да ви напусне.

Колкото повече той остава мълчалив и дистанциран, толкова повече страховете в главата ви излизат извън контрол и вие имате чувството, че трябва да направите нещо, всъщност каквото и да е, да разберете защо той е притеснен. Така че започвате да задавате въпроси и се опитвате да решите проблема. Това е като омагьосан кръг, който няма край.

Нека ви предложа нещо. Разбирам, че, когато той е притеснен, е лесно да помислите най-лошото, особено ако в миналото сте били наранявани от мъж.

Въпреки това, когато се опитвате да помогнене на мъж, който има ядове, вашият мил жест често се интерпретира от него като знак, че не го смятате за достатъчно мъж да реши проблема си сам.

И макар че вие не мислите подобно нещо, често това е начинът, по който мъжът, когото обичате, възприема нещата. Така че какво можете да направите?

Когато той е притеснен, опитайте следния подход в 2 стъпки:

1) Питайте го какво не е наред.

2) Ако каже: “нищо”, само кимнете и му разкажете как се е държал напоследък и как изглежда, че нещо не е наред. Кажете му че сте много заинтересувана, след това направете пауза за момент и споменете: “Обещавам да те изслушам.”

Направете пауза отново и се усмихнете. Това, което ще установите, е, че му трябват няколко мига да осъзнае вашата искрена загриженост и след това той ще започне да споделя с вас от сърцето си.

 

Предстоящи събития:

Лекция "Как да създадем и поддържаме искрата във връзката си"


Eлектронни книги:

 Електронна книга „49 стратегии за успех с мъжете и връзките”


Брошура "Как да получим уважение и обич във връзката си"


I'm in a dialog