Основните причини, които провалят връзките

Внимавайте за тези неща, ако искате да си спестите сърдечната болка

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

1. Двамата се приемат за даденост

В началото на връзката всичко е лесно и идва от самосебе си. Не ви се струва голяма работа да направите специално усилие, само за да бъдете мили и внимателни към партньора си... защото и двамата сте влюбени до уши. Но с времето връзките стават удобни и предсказуеми. И всичко върви добре, докато не се случи някоя криза и между двамата вече не е останала емоционална близост, на която да могат да разчитат. Всеки иска другият да го подкрепя и да го разбира, но никой от двамата не може да направи това, защото дълго време се е чувствал незначим за партньора си и сега е емоционално изчерпан.

2. Единият или двамата имат нереалистични очаквания

Това го правят и мъжете, и жените. И не става въпрос, че искате твърде много от партньора... да бъде привлекателен, мил, забавен. Проблемът е, че може би искате от другия да е такъв през ЦЯЛОТО време. Не му позволявате да си има своите не чак толкова „бляскави” моменти – все пак това е човек, а не машина. Когато нещата в една връзка се нормализират (често хората казват, че става „скучно”) мнозина погрешно заключват, че връзката се е повредила, когато всъщност става въпрос за естествено развитие на едни здрави и любящи взаимоотношения.

3. Толерантност към лошо поведение

Тази грешка е повече приоритет на жените, но все пак има и мъже, които го правят. В такива случаи единият партньор игнорира прегрешенията на другия, само и само да запази връзката. Жените, проявяващи толерантност към мъже, които изневеряват или използват насилие, попадат в тази категория, както и мъжете, които преглъщат забежките и прекалено властното отношение на половинките си. Когато попритиснеш тези толкова разбиращи хора с въпрос защо не слагат край на връзката, те обикновено казват: „Да, знам, че постъпва зле, но той/тя не е такъв/а в действителност. Ако го/я познавате толкова добре, колкото аз, ще разберете, че е наистина чудесен/а.” Хипертолерантните жени никога не се научават, че мъжете копнеят за това, за което трябва да се потрудят. А мъжете в подобна позиция не разбират, че жените презират партньори, които им позволяват да се държат неуважително.Като казвам това нямам предвид да отидете в другата крайност, при която непрекъснато да роптаете и защитавате „достойнството” си за щяло и нещяло. Но все пак важно е да знаете, че връзки, в които единият партньор проявява толерантност към очевидно лошо поведение, обикновено завършват много зле.

4. Най-голямата причина: финансови проблеми

Това не значи само, че двойката се мъчи с дългове или ограничен доход. По-скоро става въпрос за доверието, което си имат (или си нямат) един на друг. Когато двамата вземат финансовите си решения като екип, те не само имат голяма вероятност да останат заедно, но и така създават по-голяма близост помежду си.

Когато партньорите пазят парични тайни един от друг, те се затварят емоционално за другия. Двойките с парични тайни са такива, които имат проблем с доверието (а доверието е основната база на всяка връзка). Партньорите в подобни връзки си казват неща като:

Той ще се вбеси, ако му кажа, че съм си купила това...

Тя ще мърмори, ако разбере, че съм похарчил едиколко си...

Вместо да поемат риска от разногласие, подобни двойки избягват конфликтите. Те никога и не се научават как да правят компромиси и как да водят трудни разговори, които макар и да са неприятни... всъщност са основата на по-дълбоката близост. 

 

Препоръчително за жени 

Ако искате да разберете динамиката на връзките в по-голяма дълбочина, препоръчваме ви електронната книга "49 стратегии за успех с мъжете и връзките" и брошурата "Как да получим уважение и обич във връзката" 

Препоръчително за мъже

Ако искате да получите повече разбиране и подкрепа от жените, най-доброто за вас е индивидуалното ни консултиране. 


I'm in a dialog