Отхвърлете старите модели на отношения и намерете една по-добра алтернатива

 

 от Миглена Кючукова, консултант по успешни връзки

Често ме питат какво трябва да се направи, когато някой постоянно има "лош късмет" в любовта. Когато непрекъснато опитва, но попада все на връзки, в които има изневери или много спорове, или емоционална студенина и изоставяне или пък някакви други проблеми. Тогава казвам, че не става въпрос за късмет, а психиката на този човек, който е общият знаменател на поредицата лоши връзки, е наранена и той страда от "негативен модел на отношения".

В такива случаи има нужда от терапия, за да се прекъсне "черната серия" и следващата връзка да се развие по нов, позитивен сценарий. Ако вие наблюдавате у себе си постоянно страдание в следствие на връзките ви и решите да работите с мен, ще ви предложа програма от 7 стъпки, които да преминете. По-долу ще опиша какви са тези стъпки, които се отмятат от терапевта и клиента, за да се промени успеха в любовта.

Ако страдате от Лош модел на отношения, вие вероятно сте опитвали често да бъдете щастливи в личния си живот и дори най-добрите ви усилия не са давали плодове в дългосрочен план. Може да сте имали временно облекчение (болката от раздялата си е отишла), но общата картина е на прогресивно влошаване - моделът става много по-вкоренен и болката много по-интензивна, всеки следващ път.
 
Процесът от 7 стъпки, който предлагам, не е за тези, които искат да се скрият. Стъпките са предназначени да ви помогнат да спрете да бягате от себе си или от болката си и да престанете да се примирявате с нещастията. Малко по малко в терапевтичния процес ще изгубите илюзиите си и ще разберете кои са думите, действията и поведенията, които създават болка, отхвърляне, предателство и т.н. в отношенията ви.
 
Признавайки си нереалистичните и незрелите емоции и реакции, отслабвате влиянието им и започвате процес на изчистването им. Виждайки себе си във вътрешното си огледало (с доброто и грозното), се учите да обичате това, което виждате и помагате на другите да се докоснат до любовта в сърцето ви.
 
Целта е да се поучите от това кои сте днес и кои трябва да бъдете, за да намерите най-добрия партньор в този живот. Ето и кои са стъпките:

• Преодолейте болката от края на последната ви връзка, за да избегнете  повтарянето на ситуацията отново в живота ви;

• Избягвайте да попадате в капана на взаимоотношения с един и същ тип мъже/ жени;
• Научете се да разпознавате партньори, които са несъвместими с вас, преди да започнете връзка;
• Оценете правилно текущия си стил на отношения, неговите силни и слаби страни;
• Сменете отрицателната с положителна самооценка;
• Преодолейте чувството на страх и се отнасяйте с противоположния пол по-уверено;
• Научете се естествено да привличате по-подходящи партньори.

Отхвърлете старите модели на отношения и намерете една по-добра алтернатива. Нищо от това не е лесно, но то е точно това, което трябва да се случи. Обърнете фокуса към себе си. Магическата формула тук е, че цялата енергия, която бихте вложили да промените друг човек, можете да използвате, за да промените себе си. Така че използвайте силата си и тя ще ви се отплати.
 
Това всъщност може да бъде първият път в живота ви, в който гледате на себе си като на нещо наистина важно и заслужавате внимание и грижа. Вие сте единствените, които имате силата да направите нещо, за да се промените, да намерите хората, които ви привличат и да дарите любов в една вълнуваща и пълноценна връзка.

Любовта е във вас!

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Какво ще стане, ако все още изпитвам болката от раздялата в предишната си връзка? При това положение ще мога ли да работя върху себе си?
 
Започнете пътя на разрушаване на Модела на лошите връзки, когато сте в най-ниската точка. Тази болка се е появила, за да привлече вниманието ви точно към това, което не е наред в душата ви. Процесът на 7-те стъпки ще ви помогне да преминете отвъд отчаянието, за да се поучите от опита си.
 
2. Какво ще кажете за гнева, който все още чувствам към него/ нея заради това, че скъса с мен?
 
В отрицателните модели на отношения не съществуват жертви, тъй като всеки е в изпълнение на своята добре написана подсъзнателна роля. Ако сте се свързали с човек, който ви е изоставил, то вие или подсъзнателно сте търсили непостоянна личност (като сте игнорирали ранните сигнали в характера на човека срещу вас) или сте проявили "нетърпим характер", който е прогонил другия. И в двата случая вие имате отговорност за това.

3. Мисля, че най-доброто нещо за мен е да НЕ се срещам с други хора за значителен период от време - поне докато работя по някои от стъпките. Какво мислите?

Да не започваш нова връзка дълго време е подход, който е широко насърчаван от някои експерти и се практикува от много хора. Другият подход, който аз преподавам и насърчавам, е да се работи по проблемите, докато се срещате с нови хора. Вярвам, че единственият начин да научите повече за себе си, е да бъдете себе си. Единственият начин да научите
за връзките е да имате такива. Когато става дума за взаимоотношения, хората са най-добрите учебни помагала, те побеждават всички теории. Защото можете да сте научили много за избягването на вашия модел на лоши отношения, но да ви е трудно да приведете на практика знанието си, когато влизате в нова връзка.

Какво се случва, ако вече съм в лоша връзка или искам да дам още един шанс на минала такава?
 
Когато клиентите идват при мен, те често искат да напуснат настоящата си връзка, за да избягат от Лошия модел на отношения. Но ако това не е съчетано със сериозна работа върху себе си, за мен то означава, че скоро те ще се върнат при негативния си партньор или ще започнат нова, също толкова лоша връзка.

Освен това съм работила с мъже и жени, които чувстват много силно привличане към някого, но връзката не е позитивна. В този случай те си мислят, че човекът, с когото са в мемента, е също толкова неподходящ като онези, които са ги наранявали в миналото. В някакъв момент от работата ни обаче тези клиенти осъзнават, че са с правилния човек, само че подсъзнателно използват неправилен подход към него. Оказва се, че проблемът са те самите. Тъй като не са се научили да разпознават грешките си, те вървят към собственото си унищожение и сами създават ситуациите, от които ги боли.

4. Искам да привлека правилния човек, да се оженя и да имам семейство повече от всичко на света. Аз направих разкрития и изводи за себе си, но вече съм изтощен/а, а все още съм сам/а. Къде греша?

Има няколко възможности:

-  Може да сте нагнетили силно желанието си и да излъчвате отчаяние и нужда по въпроса с намирането на партньор. Желанието да постигнете нещо е магнит, но отчаянието и нуждата отблъсква това, което желаете и искате. Ако смятате, че вашето щастие зависи от намирането на правилния човек и създаването на семейство, ще блокирате случването на желанието си чрез изпращането на вибрации на отчаяние (добре, кога най-сетне ще стане?). След като се отпуснете - правилният човек ще се появи!


 - Дали наистина сте изградили добри взаимоотношения със себе си? Вие ли сте своя собствен "най-добър приятел и любим"? Възможно ли е наистина да се наслаждавате на живота си, така както е (без партньор)? Как можете да се обичате и се да се грижите за себе си повече? Помнете, че не можете да бъде самотни, ако вие сами се харесвате.


- Вие все още може да живеете с отраженията на миналото си. Още не сте се справили със самосъжалението, страха от отхвърляне или изоставяне, страха от ангажимент или интимност? Има ли нещо, което трябва да направите, преди да се влюбите отново? Отворени ли сте да приемете любов в живота си? Помислете и си признайте сами пред себе си.

 

От същата авторка:

Индивидуално консултиране

Лекция "Как да създадем и поддържаме искрата във връзката си"


Eлектронни книги:

 Електронна книга „49 стратегии за успех с мъжете и връзките”


Брошура "Как да получим уважение и обич във връзката си"


I'm in a dialog