ПРОЕДОЛЯВАНЕ НА БОЛКАТА ОТ КРАЯ НА ВРЪЗКАТА

 от Миглена Кючукова, консултант по успешни връзки

Когато се влюбваме, ние отваряме една част  от себе си, която  е много по-голяма и по-мощна, отколкото нашия ум, желания  и емоции. Но тъй като нашето разбиране за това "нещо, наречено любов" е толкова ограничено  (ум, желание и емоции), ние  отдаваме любовта към определен човек, някой извън нас. Ние виждаме този  човек като обект за любов вместо самите себе си и се опитваме да задържим притежанието си,  вместо да намерим начин да  изразяваме любовта в самите нас.
 
Егоцентричното, егоистично и контролиращо чувство на страх вместо  чувство на любов кара някои хора да мислят и действат така, сякаш любовта и времето им се изплъзват. Ние сме в постоянно търсене, планиране, манипулиране и се притесняваме за това дали и  как любовта ще остане в живота ни. Ние се опитваме да се задържим за  нея: задаваме ограничения за времето кога  да се обадим след  първата среща, кога да кажем "Обичам те", кога да очакваме среща и т.н. Ние сме разяждани  от всички останали его- задвижвани импулси като ревност, чувство за неадекватност, страх от отговорност, да не говорим за желанието за управление.
 
Когато човек си отива, нашето ограничено разбиране за любовта се опитва да обясни празнотата, оставена от това лице с помощта на нашия ум, воля и емоции. Ние се борим в опитите си да сме  "разумни", да мислим за себе си, а не  за другия и да контролираме  емоциите си, но накрая се разочароваме от  усилията си.
 
Първите няколко дни или седмици след прекъсване на връзка са най-болезнените – чувстваме болката сякаш никога няма да свърши. Всичко, което виждаме и чуваме ни напомня за него / нея и времето заедно. Тогава можете :
- Да плачете много;
- Да се чувствате изгубени и сами;
- Да не вярвате на случилото си  и да мечтаете, представяйки си щастливо бъдеще;
- Да  загубите апетит и интерес към ежедневните дейности;
- Да чувствате истинска болка в сърцето си - интензивна тъга, ревност, разочарование, гняв, или дори откровено отричане;
- Да преповтаряте  болезнените моменти от раздялата;

- Можете да се самосъжалявате.


 Ето как можете  да преминете успешно този труден етап от живота ви и да продължите напред:

 1. Оставете се на плача, нека потекат сълзите. Скърбите за отражението на себе си. Скърбите  за пропуснатата  възможност за изразяване на любовта вътре във вас. Не го задръжайте, това ще отнеме от товара на преминаването през тази фаза.
 
 2. Избягвайте да останете  сами с мислите си. Прекарвайте времето си със семейството, приятелите или хора, които ви дават чувство за идентичност.
 
 3. Грижете се добре за себе си. Яжте добре, отдайте се на почивка и спорт. Избягвайте наркотици, алкохол, твърде много захар и всички онези неща, които ви дават спокойствие, но само в началото, а всъщност добавят негативи към вашата чувствителност и депресия.
 
 4. Направете почистване. Почистването е терапевтично, защото дава усещането за "избавяне на себе си" от нещо токсично, дори ако това е просто вашата външна среда, която поставяте под контрол.

След няколко седмици вие ще  започнете  да се чувствате добре в продължение на няколко часа или в даден момент дори в продължение
и на няколко дни. Вие бавно се примирявате с раздялата. Ще се почувствате "нормално" отново, но все още се борите със  спомените или анализирате какво точно се е "объркало".

Ако не сте съвсем сигурни какво е причинило раздялата, не можете  да си помогнете. Хората ще ви кажат: "Учи се  от случилото си  и го преживей", но това не е толкова лесно, колкото изглежда, защото се чувствате празни отвътре. Вие чувствате, че не можете  да се учите от грешките си, защото вие дори не знаете какви са тези грешки.
 
Няма нищо по-лошо от една връзка изчезваща в забвение. И ако сте от типа, който се нуждае от конкретни отговори, спрете да се  чудите и да чакате, вместо да предприемете действия.

 5. Свържете се с бившия партньор  и му  обяснете, че  не можете да разберете какво е предизвикало решението му да си  тръгне.

6. Ако той / тя не иска да говори с вас (или се крие от вас по някаква причина),  попитайте ваш общ приятел дал той / тя знае (или си мисли, че звнае) причината  за раздялата.
 
7. След като имате нужните ви отговори (или поне малка  представа за това), продължете напред. Не се изкушавайте да се свържете с бившия партньор с  надеждата, че ще иска да се върне при вас . Така повторно ще  отворите рани, които бяха започнали да се лекуват.

 8.Не се притеснявайте, ако се окаже, че се  чувствате понякога като през първите няколко дни
след раздялата. Нормално е да се връщате назад. Кажете на себе си "Аз се чувствам уязвим/а и самоeт/на, но аз ще се измъкна сам/а от това. Знам, че ще го направя!"
 
9. Ако сте един от тези хора, които водят дневник, напишете какво е бил бившият за вас, как той / тя ви кара да се чувствате, защо мислите, че сте скъсали, и т.н. Просто продължете да пишете, докато не се  почувствате празни отвътре. Ако сълзите напират, пуснете ги  да  текат свободно, това означава, че емоциите и чувствата  не са потиснати  вътре.
 
 10. След  всеки "рецидив" или плач  правете нещо, което ви  кара да се чувствате добре със  себе си.
 
11. Ако решите, можете да излизате  с приятели. Излезте навън, запознайте се с  нови
хора, но не се впускайте  в друга връзка, просто все още не. Нужно  ви е време да се излекувате.  Нужно ви е време да скърбите и не можете да направите това с някой нов човек до вас. Шансовете са  да замените вашия бивш с негово / нейно копие.

12. След като е минало достатъчно време и сте отдали дължимото на миналото, време е да  отделите специално внимание на вида хора, които могат да грабнат  вниманието ви. Ако виждате, че шансовете ви клонят да поемете същият път отново, направете пауза, преди да продължите нататък.

13. Колкото повече можете да предложите в една връзка, толкова повече можете да очаквате в замяна, като по този начин увеличавате стойността на връзката. Когато се намери някой, който си струва допълнителното  усилие, ще знаете. Дотогава не слагайте прекалено много енергия в намирането на партньор. Освен това, никога не можете да намерите любовта. Любовта ви намира!

 

 

 

 


I'm in a dialog