Познавате ли мъжкото мислене - верните отговори

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

1. Жена казва на приятеля си, че е притеснена заради шефа си и нейният любим мъж веднага й дава съвет как да говори с началника. Коя е най-вероятната причина за неговата реакция?

а) Той просто иска да приключи този разговор с нея

б) Мисли, че приятелката му не може да се оправя в такива ситуации и иска да се погрижи за нея

в) Той чувства нейната болка и иска да я премахне, защото така ще прекрати и своя собствен дискомфорт

Верен отговор: в

Моето обяснение: Мъжете като цяло се справят с емоционалната си болка/дискомфорт като просто я игнорират, докато настане по-добър момент. Обикновено те имат нужда от няколко дни, в които да потърсят в мислите си решение на проблема, а в други случаи просто игнорират емоционалния си дискомфорт, докато ситуацията вече не съществува.

Когато жената, която е скъпа на сърцето му, е разстроена, това е много трудно за мъжа. Защо? Защото никой от тези два начина за справяне не върши работа. Тъй като на него му пука за нея, той всъщност чувства болката й като своя - затова и иска да разреши проблема, колкото се може по-скоро. И макар че може да изглежда, сякаш вашите чувства не го интересуват, истината е, че желанието му да поправи ситуацията е единственото нещо, което той знае и умее да прави. Така би постъпил с близък приятел мъж или със самия себе си. Повечето мъже нямат биологичната възможност (мозъкът им е устроен различно от женския) да слушат внимателно жената, която обичат, когато тя им споделя колко я боли/ колко е ядосана, без да имат възможност да облекчат състоянието й с някаква практическа задача.

2. Кога е най-доброто време да обсъдите разногласие с мъжа?

а) В момента, в който възникне разногласието

б) Когато той е смирен (има желание да поеме отговорност)

в) Когато повече не можете да сдържате гнева си и просто трябва да говорите с него

г) По-добре никога. Мъжете не обичат конфронтацията.

Верен отговор: б

Моето обяснение: Често срещано клише е, че трябва да говорите за различията си в момента, в който те се появят. Но има разлика между това да поставите граница и обсъждането на проблема. Ако мъжът прави нещо, което наистина не харесвате (като например да бъде груб пред приятелите ви), тогава веднага трябва да му кажете (иначе той няма да спре). Но ако искате да обсъдите някое разногласие, тогава има само един подходящ момент, в който да го направите, така че мъжът наистина да ви чуе: когато той е смирен.

Мъжете всъщност не слушат жените истински, докато не се посмирят. Няма значение колко логична и убедителна си мислите, че сте - освен ако не е свалил гарда, той винаги ще гледа на дискусията като на едно голямо състезание.

Какво означава той да е смирен? Най-лесният начин да разберем, че той е такъв, е, когато мъжът поема отговорност за действията си и не вини другите.

„Много съжалявам" - често е реплика, която звучи смирено, но понякога не е. Да кажеш, че съжаляваш и да поемеш отговорност, са две тотално различни неща в очите на мъжа.

„Съжалявам, че повиших тон. Не обичам, когато ме прекъсваш, но все пак не биваше да ти викам" - ето това е смирен мъж и такова изказване сигнализира, че той е отворен за дискусия.

3.  Кога е вероятно мъжът да чувства по-голяма близост с вас?

а) Когато вие говорите през повечето време

б) Когато той говори през повечето време

Верен отговор: б

Моето обяснение: Жените не са единствените създания, които обичат да говорят за това, което ги интересува. Правилото, което трябва да запомните е: когато мъжът слуша, гардът му е вдигнат, когато говори, той сваля гарда си. Това, което повечето жени не разбират, е, че никой не слуша мъжа. На работа хората го слушат, защото за това им се плаща (тоест длъжни са), но рядко някой наистина се интересува какво си мисли той. Затова, когато жената наистина слуша мъжа, тя създава емоционална връзка между двамата.

4. На парти провеждате чудесен разговор с мъж, който изглежда интересен. Накрая той иска телефонния ви номер и вие му го давате. След една седмица все още не се е обадил. Каква може да е основната причина за това?

а) Не ви е харесвал истински и просто е искал да види дали, ако говори с вас, ще му дадете телефона си

б) Харесвал ви е, но като си е тръгнал от партито, си е спомнил нещо, което сте направила и което го е притеснило - затова е размислил

в) Той ви е харесвал, но след няколко дни интересът му се е стопил и не му е било до това да ви се обажда

г) Той ви е харесвал, но той е получил номера ви сравнително лесно и неговият интерес бързо е избледнял

Верен отговор: г

Моето обяснение: По принцип, когато стане въпрос за сърдечни трепети, мъжете действат по импулс. Когато някой мъж ви иска телефонния номер, почти винаги е, защото иска да ви се обади. Твърде е рисковано да отправяш такава молба, по каквато и да е друга причина. И все пак, заради импулсивната природа на мъжете, важно за жената е да помни следното: мъжете приписват повече стойност на нещата, които изискват усилие.

И макар че е трудно да се създаде правило за действие при такива случаи, ако мъжът ви поиска номера в началото на разговора, усмихнете се и кажете: „Не съм сигурна. Може би имам нужда от малко повече убеждаване." Ако се усмихвате, това ще му изглежда като флирт. Ако го кажете със сериозно лице, тогава ще му се сторите кисела.

Целта на тази ваша реплика е да тества колко усилия иска той да инвестира. Ако просто е воден от импулс и се отдръпне заради вашата игривост, значи тъй или иначе не би се обадил. Повечето мъже обаче ще възприемат вашата покана да ви очароват като много забавна.

Мъжете внимават за думите „не" или „не, благодаря" и докато не ги чуят, повечето ще продължат да преследват това, което желаят (вас и вашия телефонен номер.)

5.  Молите мъжа си да ви помогне да боядисате банята в края на седмицата, макар да знаете, че той не обича да се прави на майстор. Коя реакция ви подсказва, че е вероятно да получите каквото искате?

а) Той казва: „Нека си помисля"

б) Държи се така, сякаш не ви е чул (игнорира ви)

в) Започва да спори с вас, като настоява, че не иска да прави това, което го молите

г) Повишава тон

Верен отговор: в

Моето обяснение: Когато мъжът е категоричен, че няма да направи нещо, неговата реакция е да игнорира молбата или да й се подиграе. Може да опитате някой път. Помолете мъжа си за нещо извънземо, като например да ви купи ферари, и гледайте реакцията му. Той няма да спори или да се изнервя. Или ще ви се присмее, или просто ще се прави, че нищо не сте го молили. Той знае, че няма да ви купи тази кола, без значение какво казвате, така всякаква по-нататъшна дискусия е просто загуба на време и енергия.

Когато мъжът обмисля молбата ви, той може да не я харесва, но неговите протести често показват, че той й е обърнал внимание, просто за момента не е готов да се съгласи с това, което искате. Ето защо една мъдра жена не спори с мъжа, когато той зопочне да протестира - ако го направи, това само ще втвърди позицията му. Тя осъзнава, че той вече е склонен да й даде това, което иска и просто спира да настоява, когато той заеме защитна позиция.

6.  Току-що сте провели едночасов спор с приятеля си, затова че е бил груб с вас пред познати. Накрая той поема отговорност за действията си и се извинява. През остатъка на вечерта е дистанциран и мълчалив. Какви са неговите чувства в момента?

а) Бесен е, че е трябвало да се извини и сега ви наказва

б) Претоварен е от разговора и има нужда да се успокои

в) Има съмнения за връзката ви и обмисля да ви напусне

г) Неговото мълчание е знак за по-дълбок проблем - той не може да се оправя с конфликти

Верен отговор: г

Моето обяснение: Фактът, че е трябвало да изтъквате какво той е направил грешно в продължение на час, е най-притеснителен в случая. Най-трудното нещо за един мъж е да бъде поправян. Много по-добър начин да се справите със ситуацията е следният: да му кажете веднъж какво е сторил и да го оставите на мира, ако той започне да оспорва. Оставете го, докато дойде смирен при вас, дори това да отнеме няколко дни. Истината е, че докато вашият приятел не се смири, няма да чуе и дума от това, което му казвате.

7.  Група мъже са се събрали за вечеря след футболен мач. По време на разговора изниква следната тема: като оставим настрани съпругата им, за какъв тип момиче биха се оженили. Кои са качаствата, които разтапят сърцето на мъжете?

а) Биха се оженили за най-красивото момиче, което са познавали

б) Биха предпочели момичето, което дава най-много от себе си

в) Биха завели до олтара момичето, което е най-самоуверено

г) Биха си взели момичето, което винаги е доволно от всичко

Верен от отговор: в

Моето обяснение: Макар че всички отговори съдържат по нещо привлекателно за мъжете, самоуверената жена винага изпъква в техните очи. Силният пол разбира под самоувереност следното качество: най-привлекателното у една жена е способността й да се държи спокойно и свободно в присъствието на мъже. Почти всеки мъж може да ви сподели, че жена с красиво лице, стройна фигура и дълга копринена коса му е станала несимпатична в момента, в който е отворила уста.

Самоуверената жена не доминира разговора.

Самоуверената жена наистина харесва мъжете (но предизвиква известно съмнение у тях).

Самоуверената жена не спори, когато мъжът се държи грубо. Тя просто спира да му говори.

Представете си мъж, който тежи 150 кг и не се къпе. Ако трябваше да говорите с такъв мъж на някое парти, вие не бихте го иронизирали. Не, най-вероятно просто ще го съжалявате и ще бъдете учтива, но няма да го окуражавате по никакъв начин. С такъв тип мъж лесно ще демонстрирате способността си да се държите свободно. Това е основната причина защо мъжете, от които не се интересувате, толкова се интерусуват от вас. В тяхно присъствие вие изглеждате спокойна и се държите свободно, което винаги е привлекателно.

8. Вашият мъж ви казва, че е имал тежък ден в работата. Сега това, което наистина иска от вас е следното:

а) Да го оставите на мира и да не обсъждате това

б) Да го попитате: как се чувстваш сега?

в) Да му кажете: имам вяра в теб, че ще разрешиш проблема

г) Да му дадете предложения как да разреши проблема

Верен отговор: в

Моето обяснение: Мъжете обичат сами да си решават проблемите. Всъщност една от причините те да не говорят за трудностите си е, че те чувстват нужда сами да си ги оправят. В добавка решаването на проблеми задоволява най-голямото желание на мъжа: да се чувства силен. Затова, когато жената предложи помощ, тя без да иска му намеква, че той е слаб и има нужда от наставление. Когато жената хвали способността на мъжа да се справя, с този вид окуражаване той често ще чувства, че няма нищо, което да му се опре.

9.  Излизате с даден мъж почти месец. Той се обажда често и непрекъснато говори колко силни чувства има към вас. Връзката ви изглежда е започнала с моментално привличане. Какви може да са истинските му чувства към вас?

а) Той просто говори неща, които жените обичат да чуват

б) Той е искрен, но действа по-скоро под въздействието на импулс, отколкото на истинска любов

в) Влюбен е и се страхува, че ще ви изгуби, ако не демонстрира чувствата си

г) Вашата връзка е повече игра за него. Веднага след като се оттегчи, той ще я приключи

Верен отговор: б

Моето обяснение: Проблемът с моменталното привличане при мъжете е, че то често се дължи на адреналинова реакция, която много прилича на действието на наркотик. Това, което той чувства със сигурност е истинско, но мъжът не ви познава достатъчно добре, за да е влюбен във вас. В момента, да, той е хлътнал по вас, но бъдете внимателна, защото интензивните му чувства е много вероятно да поутихнат с времето. Мъжете просто не могат да поддържат високи нива на емоцията за дълго време. Радвайте се на „привличането", но не си решавайте, че има нещо повече - става въпрос за увлечение, което само по-дългото време, прекарано заедно, може да затвърди.

10.  Излизате на вечеря с мъж и това е първата ви среща. Били сте далечни познати за известно време и сте развълнувана, че накрая той ви е поканил. През първите 20 минути на вечерята се чувствате „на една вълна" с него. Разговорът е забавен и стимулиращ. Изведнъж забелязвате, че той започва да се отдръпва и за няколко минути се възцаравя мъртва тишина помежду ви. Каква е най-вероятната причина, че той не говори?

а) Той е разстроен от нещо, което сте казали

б) Решил е, че не сте толкова интересна, колкото е мислел

в) Чувства се претоварен от толкова много информация и има нужда от няколко минути почивка

Верен отговор: в

Моето обяснение: Мъжете не са толкова слухови създания, колкото жените. За тях думите, дори когато става въпрос за интересен разговор, са често натоварващи. Паузите в разговора му дават време да отпочине. Това, че той отвреме-навреме ще замълчава, не бива да ви притеснява.

11.  Мъжът, с когото имате връзка, организира (и плаща) цял ден в спа-център под формата на подарък за рождения ви ден - нещо, което сте очаквали. Това, което не знаете обаче, е, че когато се приберете вкъщи след цял ден глезотии, той освен това ви подарява ваучер за пазаруване във вашия любим бутик. Каква е най-вероятната мотивация зад неговата чудесна и щедра постъпка?

а) Той иска това, което искат всички мъже - секс

б) Иска да е сигурен, че няма да го обвините, че сте си прекарали зле рождения ден

с) Чувства се гузен заради нещо и сега се опитва да облекчи съвестта си

г) Иска да ви види развълнувана заради това, което е направил за вас

Верен отговор: г

Моето обяснение: Въпреки че вие вероятно сте сигурна, че отговорът е А, истината е, че неговата основна мотивация е да ви види щастлива. Ако това доведе до секс, не мисля, че той ще има нещо против. Но дори да правите секс с него, ако подаръкът му не ви е зарадвал, тогава той ще се чувства като неудачник.

12.  Неотдавна сте се разделили с приятеля си. Връзката ви е била хармонична допреди месец, когато неразбирателствата са станали по-чести. След това той си е тръгнал и няколко седмици по-късно още не сте сигурна защо е скъсал с вас. Искате обаче той да се върне. Инстинктът ви подсказва, че само да можехте да говорите с него и да споделите как се чувствате, той ще реши да се върне или поне вие ще имате чувството, че „сте приключили тази глава от живота си". Какво според вас ще си помисли той, ако се свържете с него?

а) Ще изпита облекчение, защото си е мислел същите неща като вас

б) Въобще не е мислил за вас и ще е изненадан да ви чуе

в) Ще се почувства сякаш сте го взели за заложник като го принуждавате да слуша обясненията ви

Верен отговор: в

Моето обяснение: Освен ако той не е инициирал разговора, мъжът ще има чувството, че го принуждавате да слуша оплакванията ви от него. Не казвам, че това е правилно разсъждение от негова страна, но това е начина, по който мъжете виждат нещата. От неговата гледна точка, между вас се е случила раздяла и преживяването е било ужасно. Защо ще иска да говори отново за неща, които са го накарали да се почувства зле.

ВАШИЯТ РЕЗУЛТАТ

От 0 до 8 верни отговора

Резултатът ви показва, че най-вероятно притежавате недобро разбиране на мисленето на мъжете и тяхната мотивация защо правят нещата по начина, по който ги правят. Сигурно си мислите, че мъжете наистина имат нужда от това, от което казват, че имат нужда. Често обаче не е така. Най-доброто за мъжете понякога не е това, което те искат. Мъжете ще вземат колкото се може повече от една жена и все пак само тази, за която трябва да полагат усилия, има ценност в техните очи.

От 9 до 12 верни отговора

Резултатът ви показва, че притежавате над средното познание за това как са устроени мъжете. Всъщност мъжете усещат, че изпитвате удоволствие от компанията им, тъй като най-вероятно демонстрирате способност да се държите свободно в тяхно присъствие. Жените, които имат подобен резултат често споделят, че когато изпитват трудности да разберат мъжете, обикновено става въпрос за специфична и понякога уникална ситуация. В такива случаи вероятно имате нужда да поговорите с експерт лице в лице, за да подобрите вашите обстоятелства.

Ако искате да повишите увереността в себе си, препоръчваме ви индивидуалното ни консултиране

Мъжете обожават жени, които се самоуважават, повече детайли за това ще научите от електронната книга „49 стратегии за успех с мъжете и връзките”,  електронната брошура „Как да получим обич и уважение във връзката”, тренинг-семинара „Хармония с мъжа до теб”

 

Препарат, който ви помага да се чувствате по-добре спрямо себе си – Зелена енергия


I'm in a dialog