Съвети за запознанства, които се обзалагам, че не знаете - статия за жени

Напрежението е твой приятел


от Миглена Кючукова, консултант по успешни връзки

В началото на връзките, един от знаците, по който хората разбират дали ухажването има потенциал, е колко добре те кара да се чувстваш другият. Намирате ли човека за привлекателен? Намирате ли го/я за забавен и разбирате ли се с него? И главно, намирате ли това, което се случва помежду ви, за вълнуващо? Когато премине първата среща, основните очаквания са, че всички срещи ще бъдат прекрасни и това ще накара другия да се чувства добре спрямо вас.

Първите две до шест срещи обаче са период на приспособяване, тъй като единият от двамата обикновено е по-малко заинтересован. Това не значи, че напълно липсва интерес, просто единият не е съвсем сигурен. Той може да е приключил лоша връзка и дори новият кандидат да има качества, човекът може да не е достатъчно спокоен. Може да е по-резервиран и да смята, че е рано за връзка. Има много причини защо интересът на единият се събужда малко по-бавно отколкото този на другия.

Когато нещата не вървят напълно гладко или не напредват с подходяща скорост, двамата се чувстват малко некомфортно. Ако първата среща е минала добре, а втората дори още по-добре, но третата е била разочароваща, това кара двамата да изпитват леко съмнение. Кара ги да се чудят дали няма нещо сбъркано и всеки поотделно да се съмнява дали не е направил нещо грешно. Обичайната реакция на жените на този вид несъвършенства в процеса на опознаване и влюбване е да заливат другата страна с повече усилия и внимание с надеждата, че мъжът ще ги хареса много и няма да се отдръпне.

Какво са склонни да направят жените?

Те са склонни да искат уверения. Те се стремят да са сигурни, че са в истинска връзка с мъжа. За да получат това успокоение те могат да започнат да звънят на мъжа. Могат да му предложат да направят нещо за него. Биха могли да правят предложения къде и как да се забавляват заедно. Дори на следващия ден биха могли да подчертаят колко прекрасно са прекарали. Ако жените се чувстват несигурни и уязвими, те ще заложат на желанията му за секс, дори и да не са съвсем сигурни дали той в достатъчна степен демострира сериозно отношение към тях. 

Виждате, целта на тези действия е да се отнеме от напрежението. Но те разрушават загадката на ухажването… Дори и жените, които предприемат тези действия, да се чувстват добре за кратко, те подкопават основите на една евентуална дългосрочна връзка. 

Напрежението, което създава жената (ако действа правилно), особено в началната фаза на връзката, е начин да се разкрият някои от качествата на мъжа. Неизвестността какво ще се случи, вашите способности да издържате на напрежение и да създавате запознанства, без да искате веднага да знаете накъде върви връзката добавя допълнително стойност към личността ви в очите на мъжа. 

Още по самото си определение напрежението е некомфортно. Напрежението обаче ще ви помогне през първите 3 месеца от връзката да  се оттървете от онзи мъж, който иска отношения с някаква полза. Така от живота ви ще отпадне мъжът, който иска само да излиза и да прави секс. Мъже от този тип не понасят напрежението. Те скоро спират да се обаждат на жени, които отказват да излязат днес, защото имат някакъв ангажимент (въпреки че учитиво са уточнили, че ще могат в петък, да речем).

Вижте, не става дума за това да действате грозно или като вещица. Най-добрият начин да определите напрежението е да контролирате бързината или прогреса на връзката през първите 3 – 4 месеца след запознанството. Не позволявайте да ви вижда толкова колкото би искал (обикновено мъжете в началото страстно напъват за срещи). Не прекарвайте толкова време, говорейки по телефона или пишейки имейли с него, колкото той би искал. Просто една идея по-малко, отколкото е желанието на господина. Когато сте заедно, прекарвайте времето си прекрасно. Когато говорите по телефона, бъдете очарователни.

Бъдете ослепителни. Бъдете чудесни. Не злоупотребявайте с...

О, аз знам, че това не е лесно. Имала съм достатъчно клиенти, които са ми казвали „О, това си е мъка.“ Разбирам, трудно е. Защото изисква усилия на волята. Това е изборът, който всяка жена трябва да направи. Можете да изберете лесното или трудното, но хем да искате да му направите силно впечатление, хем да да е без никакво усилие, това няма как да стане. 

Начинът, по който разрешавате на мъжа да започне връзката определя тона -  как той ще се отнася с вас: като потенциална любовница, годеница или съпруга. Важно е в първите 3 до 6 месеца да наложите своята стойност в очите на другия. Ако той не се обажда толкова често, колкото вие бихте искали и вие изпитвате неудобство, това всъщност е добър знак. Ако вие изпитвате напрежение и се чудите какво прави той, това означава, че той също не знае какво правите вие. Това е емоционална празнота и за него също.

Жените имат, както Джон Грей го нарича, „къса любовна памет”, което означава, че те се нуждаят на всеки няколко дни да бъдат уверявани, че са обичани. Те започват да се чудят. Това не е слабост. Така са създадени. Поради това жените мислят, че и мъжете имат нуждата от подобно уверение или че имат нужда да го изразят. Специално в първите няколко срещи мъжът може да изглежда много уверен в чувствата си. Жените предполагат, че тези чувства могат да продължат да бъдат изразявани толково бурно и по-нататък. Това не е истина. Мъжете нямат „къса любовна памет” като жените. Мъжете не се нуждаят от допълнителни уверения и съответно не се нуждаят да ги дават.

Да кажем, че той не се обажда толкова често, колкото ви се иска и вие устоявате на изкушението да му се обадите или да му пишете. В този момент вие предавате следното послание: “Аз съм ценна и не гоня мъжете. Аз не се моля. Не прося внимание.“ В някои отношения това поведение се определя като почти безразлично. Безразлични сте не в смисъл, че сте лоши, а в смисъл, че сте уверени. Аз ви обещавам, че ако имате дузина мъже, които ви преследват и един от тях не ви се обажда, вие ще се държите с безразличие, точно както ви го описах по-горе. 

Помислете за това. Помислете как се държите с мъж, от който не се интересувате. Примерът, който използвам с клиентките си е мъжът, който тежи 227 килограма. Много от вас не биха проявили интерес към него. Това не означава, че сте лоши или жестоки, но вие със сигурност няма да го окуражите. Ще бъдете мили, но дистанцирани. Вие бихте говорили с него, но не напълно, защото не бихте искали той да иска нещо от вас. Това е отношението, което кара мъжете да искат да излязат с вас. Вие сте предизвикателство. Вие сте внимателни, но не сте лесни. Определено не сте прекалено нетърпеливи.

Ако сте жена, която не може да се справи с напрежението в една връзка, вероятно ще изпитвате трудности, когато става въпрос да се запознаете с мъж, с какъвто винаги сте искали да бъдете. Ако не търпите никакво напрежение, ще си останете нуждаещи се и отчаяни. 

Напрежението, което създавате, разкрива същността на мъжкото сърце. Ако мъжете желаят просто забавна среща с жена без ангажименти, нищо не можете да направите, за да промените това. Трудно е и да се промени мъжкият характер, ако той е “гнила ябълка”. Всъщност е невъзможно. Дори да сте красиви, слаби или интелигентни, направо невероятни, това не може да превърне магически лошия мъж в прекрасен партньор.

Вместо да се опитвате да заинтересовате някой, който тъй или иначе не се интересува, търсете мъжът, който ще дава мило и драго за вас. Как ще го познаете? Той е този, който не спира да се обажда, дори и вие да не сте му дали веднага сигнали, че сте напълно негова. Мъжът изпитва напрежение (но и тръпка, която го кара да се чувства жив), когато преследва жена, която смята за ценна. Когато мъжът иска да плени женското сърце, той вижда жената като истински диамант. Цената, в мъжките очи, е определена от количествата усилия и време, които той е вложил, за да притежава обекта на своите желания. Тогава той ще гледа на нея като ценна награда, която е завоювал. Той е направил за нея много инвестиции във време и усилия - обаждал й се е, направил е опити да я забавлява, канил я е на много срещи последователно. Ценната жена е тази, за която мъжете искат да се оженят. 

Ако искате качествено да поработите върху връзката си, така че и мъжете и жените да са щастливи, заповядайте насеминара "Училище по близост"!


I'm in a dialog