Тълкуването на един сън

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

Това е казусът на моя клиентка, която имаше проблем с леко заекване и наближаваше 30-те. Препъването в думите се появяваше, когато покрай нея имаше авторитети, за които тя чувстваше, че я оценяват. Тя работеше много неприятна за нея работа с шефове, които бяха непрекъснато изискващи и я критикуваха. Жената се чувстваше несвободна, но седеше там, защото смяташе, че едва ли ще си намери друга работа. Макар да бе талантлива, не вярваше в себе си и все мислеше, че професионалните й качества не достигат. Освен това тя имаше връзка с мъж, който се държеше добре с нея, но не я привличаше страстно. Не можеше да се каже, че беше истински влюбена в него. Двамата опитваха да имат дете – без успех...

Когато ние започнахме да работим и да напредваме, моята клиентка сънува сън, който ми сподели. Изкачвала се по хълм, а горе, на най-високото, стоял Папата. По хълма се извивала върволица от хора, които му се покланяли и всички те заеквали. Всеки трябвало да мине, да целуне ръка на Папата и после да бъде преместен на друго място - в някаква друга реалност. Когато дошъл нейният ред да целуне ръка на Папата, тя видяла, че на мястото, където трябва да отиде, след като му се поклони, живее една нейна приятелка, която на ранна възраст е родила дете. Папата й казал: „Ако целунеш ръката ми, и ти ще имаш дете. Ако се върнеш назад, няма да заекваш.”

Клиентката ми не разбираше съня си, но заедно го разтълкувахме. Всъщност Папата символизира авторитетите. Ако тя реши да се подчинява безпрекословно на авторитета (на тези шефове, които изискваха много от нея, но не я ценяха, както и на вечно налагащите й се родители), тя щеше да получи детето, което се опитваше да зачене. Щеше да се ожени за приятеля си, когото не обичаше и съответно щеше да има семейството, за което близките й настояваха... Но щеше остане вътрешно потисната и заекваща. Тоест тя щеше да влезе в утъпкания от поколения модел на „порасваш-жениш се-раждаш”, който за момента не беше комфортен за нея, караше я да прави прекалено много компромиси с мечтите си. И наистина понякога семейството може да бъде такава институция, която ни притиска много и не ни дава да изявим индивидуалността и личните си предпочитания. То може да иска от нас да изпълним биологичната си роля да продължим рода, без да зачита кога, как, с кого и дали това ще ни направи истински щастливи. Да, някои хора (и жени, и мъже) копнеят за семейство и деца, още откак са били на 7 и за тях няма нищо по-важно в живота от това. Те смятат, че ще изявят себе си най-добре на това „поприще”. И в това няма нищо лошо – напротив, то е много красив начин за себереализация и най-важното: такава е тяхната вътрешна истина. Понякога тя съвпада с представите на близките им, които ги подкрепят. Понякога не съвпада, родителите им например настояват те да се развиват повече в кариерата. И ето че тук отново говорим за същия конфликт – тези хора трябва да намерят начин да вървят по своя път, без да се огъват под натиска на иначе обичаните си същества.

От друга страна има хора, които биха се чувствали много по-щастливи и реализирани чрез други области – те могат да изживяват огромно удовлетворение без да имат семейство (за тях това е по-скоро тегоба) или пък чрез семейството, но и чрез нещо друго, също толкова важно за тях. Това може да е кариера, бизнес, обществена мисия, някакво изкуство, голяма популярност, дълъг период на търсене и откриване на себе си и т.н. Въпросът е, че много хора дори не обръщат внимание, че душата им може да иска такива неща, защото са научени, че те не са толкова важни или че пък са възпитавани, че въобще не трябва да слушат себе си.

Но да се върнем отново на съня. Ако моята клиенка не се подчини на авторитета и бъде себе си, сънят показва, че тя няма да заеква, но на този етап няма да има дете. Просто още не й е времето за това. Тя има нужда от период на хармонизиране на другите области в живота си, преди да се нагърби с тази отговорност. Така и стана. Ние продължихме да работим и в един момент тя си намери нова работа, напусна и мъжа, с когото не беше много щастлива. След това започна друга връзка, в която беше по-удовлетворена и забрави за проблема с препъването в думите. С тези промени заекването наистина изчезна и не се появи отново.

Защо стана така? Защото заекването символизираше нейната несигурност в това, което казва – тя все мислеше, че нечие друго мнение е по-правилно от нейното. Затова вътрешно сякаш се стопираше „да си отваря устата” (въщност, когато е била малка, родителите й буквално са й казвали „да не знае много-много”). Когато тази жена започна да действа енергично за реализиране на целите си и за подобряване на собствения си живот, тя с изненада видя, че с желание и упоритост, успява в задачата да го съгради, по начина, по който тя самата си го представя. Разбра, че има не само право, но и полза да се вслушва във вътрешната си истана, дори и 100 други души, пък били и те авторитети, да й казват, че греши. Оттам почувства смелост да се изказва, без да се стопира и без да търси някой, който задължително да я разбере. Всъщност тя откри голямата житейска истина, че авторитетите са си авторитети и без тях не може, но те са също така хора... и понякога грешат. Да, трябва да ги уважаваме, но все пак трябва да разчитаме най-вече на себе си.

В нейния случай сънят я предупреждаваше, че прибързаният брак е някаква институция, която осигурява сигурност, но на много висока цена – а именно, човек да се откаже от себе си. Само и само да се впише в семейния и родовия организъм, тя трябваше да пожертва собствените си мисли и идеи – дори за типа мъж, за когото копнее сърцето й. Да се стреми все да не обиди някого, да приема да я контролират и т.н.

 

Ако искате да повишите увереността в себе си, препоръчваме ви индивидуалното ни консултиране

Мъжете обожават жени, които се самоуважават, повече детайли за това ще научите от електронната книга „49 стратегии за успех с мъжете и връзките”,  електронната брошура „Как да получим обич и уважение във връзката”,тренинг-семинара „Хармония с мъжа до теб”

 

Препарат, който ви помага да се чувствате по-добре спрямо себе си – Зелена енергия                                                                                                    

Ако искате да обучите мозъка си на по-здравословна честота, препоръчваме ви техниката "Потокът на любовта".


I'm in a dialog