Умеете ли да флиртувате?

От Милена Динкова, консултант по успешни връзки

Дали можем да привличаме вниманието с женствеността си или мъжествеността си – това е нещо, което почти всеки започва да се пита, когато изживява някакъв вид разочарование – от това да покани колежката си на среща и тя да откаже до това да има партньор, който се дистанцира или пък – най-тежкото, да прекрати значима връзка. Дали са добри във закачливото общуване с другия пол – това се питат и мъжете, и жените.  И наистина много от нас хранят едно специфичното усещане за „некадърност” по отношение на другия пол, за което те не намират друг начин на изказване освен: аз не мога да флиртувам. Няма да повярвате колко много хора идват при мен и казват – аз не мога да флиртувам. Затова съответно и не мога да привлека партньор. Разбира се, важно е да умееш да флиртуваш, за да дойде при теб любовта, защото това е първият знак, който сигнализира на другия да се приближи. Това е и начинът, по който стартира всяка една връзка – чрез флирт.

Но въпреки това при хората, които казват, че не могат да флиртуват, има известно преувеличение, защото те са абсолютно убедени, че проблемът им се корени само и единствено в това. Какво значи аз не мога да флиртувам? Моят опит и познанията, които съм натрупала в работата си с хора, показват, че всеки е способен да флиртува. Това идва отвътре, заложено е от природата и би трябвало да се получава естествено. Всъщност страданието на тези хора е много по-дълбоко, по-значимо, по-болезнено, по-влачено през времето, отколкото това дали могат да флиртуват или не. Защото трябва да имаме предвид, че ако не са налице несъзнателни зацикляния (причинени от болезнени травми от миналото), човек си флиртува тъй или иначе.

Тънкият момент тук е, че тези хора всъщност не разбират какво е флиртът. Той не е кой знае какво комплексно умение, защото чисто и просто представлява сигнал за благоразположеност към другия човек. Флиртът идва с прости, вградени от природата сигнали, като например жената да се усмихва, когато види мъжа, който й харесва. И тя го прави, ако той наистина й допада – ей така, естествено. Разбира се, ако не е измъчвана от блокажите, за които говорихме, защото когато има страх от любовта, колкото повече го харесва тя, толкова повече ще се държи дистанцирано и мрачно спрямо него. За нея да изпитва привличане ще страшно и ще означава  – колкото повече той ме привлича, толкова повече ще ме нарани. При липсата на такива блокажи и страх, ясно е, че жената ще сияе, когато види мъжа, който й е направил впечатление. А той ще започне да се изпъчва, да й хвърля дълбоки погледи – както казахме тези неща идват естествено, не е необходимо специално умение.

Разбира се, има мъже и жени, които умеят да флиртуват на много високо ниво и издигат това в изкуство. Красиво е да се наблюдава и със сигурност означава, че те нямат много зацикляния. И най-вече не се срамуват от сексуалността си и не хрянят погрешни идеи, че да се забавляваш е нещо лошо. Защото флиртът си е чисто забавление и празник на пола. Така че когато няма зацикляния в женското или мъжкото самочувствие, флиртът си тече спокойно и свободно.

Затова се опитвам да обясня на моите клиенти, които дълго време са останали без връзка, че флиртуването не е първият им проблем. Когато дълго време са били без партньор, това, което се случва, е, че те започват да се насочват към някакви външни условности, които смятат, че не са наред при тях и това е причината за неуспехите им. Обикновено казвам на такъв клиент, че превръща любовта в математика и започва да пресмята някакви повърхностни неща като: ето, аз съм на толкова и толкова години, затова не се получава. Или пък аз печеля еди-колко си пари, по-малко, отколкото хората очакват, затова не се получава. Аз нямам много свободно време, много съм ангажиран, затова не се получава. Е, няма как да стане, защото аз нямам точно тези качества, пък хората търсят това и това. И „не мога да флиртувам” е част от тази математика, която се прави, поради това, че на някой дълго време не му се е получавало и той се опитва да си обясни защо. Не успява да влезе в несъзнаваното, за да види какво всъщност се е натрупало там, какъв огромен багаж. Затова питам – нима другите са седнали и са пресметнали какво точно търсят? Любовта не е математика, а магия. Не случайно хората казват, че тя е сляпа, едва ли ще гледа разните му там параметри и изчисления. Тя просто се случва.

Бедата е, че започвайки да правят тези пресмятания, много хора стигат до отчаяние, такова силно вкопчване в идеята за връзка, че буквално не могат да мислят за нищо друго. А появи ли се това отчаяние, идва крайното зацикляне, след което е сигурно, че няма как да се започне нова връзка. Защото има едно непрекъснато притеснение около това. И съответно, когато се появят потенциални партньори, човек е толкова стегнат и неестествен, толкова не себе си, че той ги отблъсква. Точно от ужасно силното си желание да се получи и от математическите изчисления, които са в главата му – сега ще стане ли, няма ли да стане, виж ето тези причини, погледни онези причини и т.н. Това буквално се излъчва от него като много силно напрежение. Хора в такъв тип състояние започват да играят манипулативни игри с потенциалните си партньори, просто защото им е много важно нещата да се случат. И те отиват на варианта – примерно той ми се обажда, ама аз няма да му вдигна сега, ще кажа еди-какво си, та да седи и да мисли после аз колко съм важна. Започват странни игрички, които още повече пречат на нормалното развитие на отношенията. И пак стигаме до омагьосания кръг.

А как да излезем от него? Като се оправим с истинските причини поради които не искаме близост. Първо да си дадем сметка, че щом срещаме партньори, които не ни искат, значи и ние не ги искаме на някакво ниво. Не на съзнателно, защото на съзнателно може да сте влюбени в някого, но несъзнателно да не го допускате, поради дадена скрита причина. Важното е да разберете каква е тази причина. И да осъзнаете, че всъщност любовта за вас може би е свързана с болката. Да се справите със страха от тази болка и да приемете, че не всички партньори ще ви я причинят. И дори някой да ви причини болка, това няма да ви разсипе. Човек е създаден да може да бъде наранен, но той не е чуплив. 

Другото е да се култивира спокойна нагласа, защото нещата се случват със собствено темпо и когато човек е готов, любовта идва спонтанно. Няма нужда нито да „бутате” процеса, нито да го управлявате, нито да правите изчисления или да играете роли. И е много интересно, че това, което съм виждала бързо да разхлабва несъзнателните блокажи и страхове, е човек да започне съзнателно да се занимава с флиртуване. Да си наложи да прави стъпка по стъпка това, от което се бои. Така както се разработва отново обездвижена става. Да започне да говори закачливо с другите, да научи малко повече за флирта и да започне да мисли за него просто като забавление, а не нещо сложно и трудно като да станеш ракетен инжинер. Защото е вярно, че несъзнавате блокажи потискат донякъде умението за флирт, но ако ние лека полека започнем съзнателно да се упражняваме във флиртуване и да се държим така, сякаш нямаме блокажи, тези упорити вътрешни зацикляния накрая поддават и „магическата” им сила върху нас намалява.

 

ЗА ЖЕНИ И МЪЖЕ

Ако искате да научите тънкостите на флирта чрез разговор, заповядайте на лекцията „Флирт с думи”.

 

САМО ЗА ЖЕНИ

Ако искате да научите повече за начина, по който са устроени мъжете и какво възприемат като флирт и какво като нахалство, препоръчваме ви електранната книга "49 стратегии за успех с мъжете и връзките"

Ако искате да флиртувате успешно в обвързана връзка с мъж, ви препоръчваме електронната брошура "Как да получим уважение и обич във връзката"

 

НАЙ-НОВОТО ПРИ НАС

Средства за психичен баланс, добро самочувствие и още...

 


I'm in a dialog