7 причини да се въвличате в "отровни" връзки

от Милена Динкова, консултант по успешни връзки

Нашият избор на партньори е процес, протичащ на етапи: първо идва съзнанието за привлекателната външност и/или личност на другия, после следва състояние на емоционална възбуда и накрая идва разкриването на дълбоките ни психологически нужди.

Да разпознавете седемте характеристики на модела на токсично свързване ще ви помогне да разберете какво се случва в живота ви, за да излезете от постоянното разочарование, болка и тъга по-бързо.

 

1. Повтаряемост

Участвали сте във връзка или връзки (отново и отново), които в началото ви дават осонование да изпитвате надежда, но в края на краищата не оправдават очакванията и не предлагат удовлетворение. Началото и краят са едни и същи отново и отново. Всеки път, в който влизате във връзка или си тръгвате, имате чувството, че знаете СЦЕНАРИЯ. Понякога хората могат да са различни, но началото и краят са едни и същи.

2. Конфликт

Нама значение колко хубави са чувствата в началото, дълбоко в себе си вие си знаете, че има нещо във връзката, което ви кара да се чувствате неудобно, дава ви усещане за несигурност и ви прави тревожни, ревниви, стресирани и т.н.

3. Телесно усещане

Вие чувствате неприятна, но позната биологична реакция, което се задейства от нещо, което другият човек е казал или напарвил. Например нивото на тревожност при вас скача с 10 пункта нагоре, имате чувството, че стомахът ви се обръща или се появава болка в челото.

4. Чувство за дълбока загуба

Когато дадена връзка приключи, вие оставате с усещането за загуба на нещо много важно (или по-скоро надеждата за нещо важно). Изпитвате празнота на мястото, където преди сте усещали „истинска” свързаност, без значение доколко връзката е била пропита с несигурност, срам, унижение, болка и страдание.

5. Натрапливи мисли за връзката

Обмислили сте нещата и всъщност сте си решили, че отхвърлящата реакция на другия се дължи на вашите собствени думи и действия, които са го/я прогонили и въпреки това продължавате да храните идеята, че по някакъв начин можете да трансформарате другия в любящия човек, който толкова отчаято и натрапчиво търсите.

6. Силна уязвимост под пъвърхността

Чувството ви за собствена стойност е заплашено и вие се чувставате зле в смисъл, че макар че преди сте подкрепяли другите и сте максимализирали уменията си за разрешаване на конфликти, в този случай се усещате пречупени и напълно уязвими.

7. Отцепени от съзнанието ви части на вашия собствен Аз

Под повърхността на психиката ви има дълбоки корени, от които е израсъл и моделът ви на токсично свързване. Несъзнателните травми са горивото за негативността, която изживявате във връзките си.

 

Разбирането на дълбоките ви психологически нужди отнема част от мистерията, която ви тласка към обятията на един човек (този, който ще ви нарани) и ви отблъсква от друг, който може да изглежда също толкова толкова привлекателен за непредубедения наблюдател. Наистина е възможно да се откъснете от модела си на токсично свързване и да започнете да се наслаждавате на здрави, щастливи и удовлетворяващи дълготрайни връзки.

Ако искате да се освободите от модела си на токсично свързване, изпробвайте индивидуалното ни консултиране.


I'm in a dialog