Примерен текст за бюлетина: Междукултурна комуникация

! Ако искате да получавате по електронната поща БЮЛЕТИНА "МЕЖДУКУЛТУРНА КОМУНИКАЦИЯ", изпратете имейл със събджект CROSS-CULTURE на milena@uspeshni-vrazki.com!

 

Примерен текст: Защо датчаните нямат шефове, а гърците не могат без тях

от Цвета Динкова, консултант по междукултурна комуникация
 
Ето история, която показва как шведският крал купува подаръци на децата си. Докато четете, мислете дали това може да се случи на българския премиер в България.

“Стокхолм, 23 декември, Шведският крал Карл Густав тази седмица трябваше да чака дълго, докато пазаруваше коледни подаръци за децата си. Когато пожелал да плати с чек, но не могъл да покаже личната си карта. Продавачката отказала да приеме чека без легитимация. Едва когато добронамерени наблюдатели потърсили в джобовете си монети от една крона с лика на краля, продавачката решила да приеме това за легитимация. Но все пак тя проверила чека внимателно, за да се увери в неговата автентичност, и си отбелязала името и адреса на приносителя.”

Освен това в скандинавските държави е напълно нормално високопоставени и известни личности да чакат по опашки.

В датските фирми дори няма йерархия – всеки участва в управлението и може да оспорва всяко мнение. И въпреки това тези организации по правило имат добър мениджмънт, докато в други държави това би се изтълкувало като слободия и тотален хаос – съответно финансовите резултати ще са катастрофални.

Причината за тези различия е културна. В горния пример става въпрос за така нареченото “властово разстояние” на различните националности – с други думи доколко хората зачитат и се боят от авторитета и доколко се впечатляват от йерархията.

За разлика от “хоризонталните датски фирми”, в които почти няма йерархия, зачитането на авторитета на началника в една гръцка фирма е задължително условие, за да върви бизнеса. Така например, един гръцки служител бил направо обиден, когато американският му началник го попитал за колко време може да свърши определена работа. Тук служителят се почувствал тотално изгубен, дори му се сторило, че му се крои номер: “Как ще ме пита, той е началникът, той да каже за колко време да изпълня задачата”, бил отговорът му.

“Властовите разстояния” са свързани с историята на нациите. По принцип тези от тях, които в миналото си са били части от голяма империя, имат голямо властово разстояние (тоест разчитат много на авторитета и се боят от него) и за тях йерархията е всичко. Големите империи са изисквали силна централна власт, за да не се разпаднат. Това създава страха и едновременно недоволството от властта у нации, които навремето са били част от Римската империя – Италия и Франция, или Османската – като например България.

Скандинавските варвари са били организирани в малки племенни групи, а техните вождове не са приемали ничие господство. Още тогава обаче те са имали “народни събрания”, в които е било възможно да участват всички възрастни мъже. Затова и йерархията не е особено важна за скандинавците.

Историята си е история, но света върви към глобализация. Все по-често общуваме в работата или в личния си живот с чужденци. Ако нямаме достатъчно културна интелигентност, последиците могат да бъдат досадни или направо катастрофални.

Може би не си давате сметка, че вие общувате с чужденците сякаш те са от България и са израсли в съседния на вашия апартамент. Тази грешка може да ви коства пари, време и много разочарования. Не я правете!
 
! Ако искате да получавате по електронната поща БЮЛЕТИНА "МЕЖДУКУЛТУРНА КОМУНИКАЦИЯ", изпратете имейл със събджект CROSS-CULTURE на milena@uspeshni-vrazki.com!

I'm in a dialog