Примерен текст за бюлетина: Нови финансови измерения

! Ако искате да получавате по електронната поща БЮЛЕТИНА "НОВИ ФИНАНСОВИ ИЗМЕРЕНИЯ", изпратете имейл със събджект MONEY на milena@uspeshni-vrazki.com!

 

ПРИМЕРЕН ТЕКСТ: КАКВО НЕ БИХТЕ ПРЕДПОЛОЖИЛИ ЗА ПАРИТЕ

от Милена Динкова, водещ на тренинг-семинара "Правилата на правенето на пари"

Знаете ли от какво зависи количеството на парите, които печелите? От икономиката? От волята и хъса ви за успех? От работодателя, ако имате такъв?

Да, на външно ниво това може да са важни фактори, които влияят на доходите ви. И все пак, тези фактори далеч не са изчерпателни отговори на въпроса. Ако трябва да стигнем до корена на проблема, трябва да кажем, че вашите доходи (както и всичко друго в живота ви) зависи от Ретикуларната активираща систима в мозъка ви (РАС).

Какво представлява РАС и как тя може да влияе на съдържанието на портмонето и банковата ви сметка? РАС е голяма формация от неврони, която започва от гръбначния ви мозък и стига чак до кората на главния мозък (това, с което мислим съзнателно и логически и което ни отличава от животните).

Основната функция на РАС е да отсява каква част от информацията, която идва чрез сетивата ни, да остане несъзнавана и каква част да се появи в мислите ни. Нека поясня: нашият мозък има способността да възприема огромно количество информация. В момента, в който четете това, той вероятно „знае” колко души има на етажа под вас или над вас, колко коли минават по булеварда и с какъв ритъм дишат хората, които ви заобикалят. Сами се сещате, че ако нашето съзнание отчита всичко това, то буквално ще се взриви. Ето тук се намесва РАС и „казва”, че в случая важно за вас е само това, което четете, а колко души има на горния етаж може просто да се отсее и да си остане несъзнавано.

Нека ви илюстрирам как действа РАС с още един прост пример. Представете си майка, която трябва да се грижи за бебето си през нощта. Тя спи, а покрай нея има всякакви шумове (коли минават по булеварда, съседът се прибира, часовникът тиктака). Жената не се буди. Но ако бебето й заплаче, майката веднага отваря очи. Това е така, защото РАС е подала сигнала до кората на мозъка й.

На базата на какво РАС отсява стимулите, които да подаде и тези, които да игнорира. На базата на дълбоки убеждения. В случая убеждението на майката е: „Детето е много важно за мен.”

Ето как РАС става причина един предприемач, който започва свой бизнес, да се провали, а друг (със същите стартови възможности) – да успее. Да вземем предприемач, който иска да създаде фирма. Той си прави добър бизнес план, намира финансиране и работи всеотдайно. В своята РАС обаче той има програмирано убеждение: „Аз се провалям”. Не знаем как точно го е придобил (може би във втори клас учителката му се е скарала пред целия клас и го е засрамила) и всъщност това не е важно. Важното тук е, че неговата РАС може да му подава само стумили, които ще го водят към крах. Така тя може да му подава информация само за клиенти, които са нередовни платци и да игнорира и отсява всички възможности за разрастване на бизнеса.

Да вземем сега бизнесмен, който, неясно как, но има записано в РАС убеждението: „Аз винаги успявам”. Да речем, че той е на шумно парти и си говори със събеседник. Като цяло РАС му подава само думите на събеседника му и игнорира останалите разговори, които достигат до него като далечно жужене. В съседната групичка обаче някой споменава, че дава склад под наем. Тогава РАС на нашия бизнесмен веднага улавя сигнала и му „казва”: „Чуй това, защото ти търсиш склад под наем!” Така той бързо наема склада и бизнесът му се разраства.

Виждате как на базата на отсяването на стимулите и възможностите РАС може да определя всичко в живота ни: финансовата ни „тежест”, професионалния успех, резултатите в личния ни живот.

! Ако искате да получавате по електронната поща БЮЛЕТИНА "НОВИ ФИНАНСОВИ ИЗМЕРЕНИЯ", изпратете имейл със събджект MONEY на milena@uspeshni-vrazki.com!


I'm in a dialog